Godišnja skupština i Poslovni forum EBRD-a u Zagrebu

Godišnja skupština i Poslovni forum Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održava se u Zagrebu 14. i 15. svibnja 2010. godine.

Nakon što se Republika Hrvatska kandidirala za domaćina Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2010. godine, Odbor izvršnih direktora EBRD-a na svojoj sjednici održanoj 29. travnja 2008. godine prihvatio je kandidaturu, a potom su ju prihvatili i svi guverneri Banke. Dobivanje organizacije Godišnje skupštine veliko je priznanje Hrvatskoj, kao zemlji s izuzetno dobrom suradnjom s EBRD-om, a događaj je značajan u političkom, gospodarskom i društvenom smislu. Na skupštini će sudjelovati oko 2000 ljudi iz političkog i poslovnog svijeta iz preko 60 zemalja Europe i svijeta: 63 službene delegacije članica EBRD-a (predvođene obično ministrom financija), poslovni gosti (bankari, investitori), različiti visoki uzvanici (profesori, predavači, predstavnici drugih međunarodnih financijskih institucija i sl.) te predstavnici nevladinih udruga i organizacija.

U sklopu Poslovnog foruma, održat će se i poludnevni „Hrvatski investicijski forum" u Hotelu Westin u četvrtak, 13. svibnja, koji će, u 14:00 sati, otvoriti predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjednik EBRD-a Thomas Mirow. „Hrvatski investicijski forum" je izuzetna prilika da Republika Hrvatska predstavi svoje tržište te privuče predstavnike brojnih međunarodnih financijskih institucija, poslovnih banaka te investitore. Nakon otvorenja Foruma, održat će se tri paralelna panela: Ulagački potencijali Republike Hrvatske; Infrastruktura i zaštita okoliša i Mogućnosti ulaganja u turizam. Kraj foruma označit će „Gospodarsko - turistička izložba" koju će, u Muzeju za umjetnost i obrt, u 17:00 sati otvoriti potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Ivan Šuker u pratnji glavnog tajnika EBRD-a, Enza Quattrociocchea, predsjednika Hrvatske gospodarske komore, Nadana Vidoševića i direktora Hrvatske turističke zajednice Nike Bulića. Izložba će trajati do završetka Godišnje skupštine. Poslovni forum daje priliku brojnim zemljama da prezentiraju svoje ulagačke potencijale. Također, održavat će se i programi civilnog društva, godišnji sastanak EBRD-ovih donatora, brojni bilateralni sastanci službenih delegacija, potpisivanja različitih ugovora, program za supruge/partnere VIP osoba te mnoga druga događanja.

Najvažniji događaj Godišnje skupštine su Sjednice Odbora Guvernera EBRD-a. Prva svečana sjednica, koja ujedno predstavlja i otvaranje Godišnje skupštine i Poslovnog foruma, održat će se u petak, 14. svibnja, u Hotelu Westin s početkom u 14:00 sati. Svečanoj sjednici Odbora Guvernera prisustvovat će, kao počasna gošća, predsjednica Vlade Republike Hrvatske, Jadranka Kosor te predsjednik EBRD-a, Thomas Mirow, glavni tajnik EBRD-a Enzo Quattrociocche i predsjedavajuća Odbora Guvernera EBRD-a, Christine Lagarde, ministrica gospodarstva, industrije i zapošljavanja u Vladi Republike Francuske, koja će i službeno otvoriti svečanu sjednicu.

Godišnja skupština i Poslovni forum održavat će se u Hotelu Westin, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju Mimara, Hrvatskom novinarskom domu i Hrvatskom državnom arhivu.



Najave