Gospiću 1,4 milijuna eura za održavanje nerazvrstanih cesta

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/11 prosinac/2 PPVRH-GOSPIC 11-12_23.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uručio je u Gospiću Županijskoj upravi za ceste 1,4 milijuna eura vrijedan ugovor za održavanje nerazvrstanih cesta na prostoru grada Gospića te najavio nastavak ulaganja u obnovu nerazvrstanih cesta.

Butković je nakon uručenja ugovora rekao da je puno prometnica u gradu Gospiću koje treba obnoviti pa će Županijska uprava za ceste s iznosom od 1,4 milijuna eura moći krenuti u obnovu najkritičnijih i najlošijih nerazvrstanih i lokalnih cesta na području Gospića.

Napomenuo je da je ranije dodijeljeno redovnih 2,8 milijuna eura za održavanje cesta kako bi se poboljšala loša infrastruktura nerazvrstanih i lokalnih cesta.

"Za njihovo održavanje potrebno je dvostruko više novaca, ali 1,4 milijuna eura dostatno je da ŽUC krene u postupke javne nabavke i u realizaciju obnove najkritičnijih i najlošijih nerazvrstanih cesta“, rekao je Butković te izrazio uvjerenje da je to početak, te da da će se sljedeću godinu ulaganja nastaviti.

Tema sastanka ministra s predstavnicima regionalne i lokalne vlasti bili su I ključni cestovni projekti, poput kompletnog prometnog rješenja obilaznice grada Gospića i Plitvičkih jezera.

"To su veliki infrastrukturni projekti gdje Hrvatske ceste izrađuju projektnu i studijsku dokumentaciju, čiji završetak očekujemo sljedeće godine kada ćemo tražiti i financijska sredstva kako bi se ta dva najveća cestovna projekta ovdje i realizirala“, zaključio je Butković.

U projekte lučke infrastrukture 300 milijuna eura

Izdvojio je i sanaciju mosta Budak, Slatinske ulice u Novalji, ali i naglasio da se puno učinilo na obnovi lučke infrastrukture u Hrvatskoj pa i u Ličko senjskoj županiji.

„U projekte lučke infrastrukture ulažemo 300 milijuna eura, a dio se odnosi na Žigljen, Novalju, Stjenicu i na lučku infrastrukturu u Senju i Karlobagu“, rekao je Butković.

Župan Ernest Petry rekao je da je Vlada nedavno osigurala deset milijuna eura za spoj Donjeg Lapca i Udbine preko Kuka.

Ravnatelj ŽUC-a Luka Matijević najavio je da će prije postupka javne nabave s gradskim službama odlučiti što su prioriteta ulaganja, te najavio da će u travnju započeti konkretni radovi, koji bi trebali biti gotovi do kraja studenog.

U željezničkoj nesreći nema ozlijeđenih, materijalna šteta je velika

Ministar Butković komentirao je željezničku nesreću kod Rijeke u kojoj, srećom, nitko nije stradao, ali je materijalna šteta velika. Pruga Rijeka - Zagreb bit će zatvorena nekoliko dana.

Upitan je li mu poznato zbog čega je teretni vlak naletio na pružno vozilo, Butković je odgovorio da Agencija za istraživanje nesreća u željezničkom, cestovnom, zračnom i pomorskom prometu provodi istragu, kao i DORH i policija, pa bi se uskoro trebao znati točan uzrok nesreće.

„Nakon istrage znat ćemo što se tu dogodilo, ali po prvim naznakama, došlo je do otkazivanja kočnica“, rekao je Butković.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Butkovic Oleg