Grčić: Ključno je povećati plaće radi poticanja potrošnje

Slika /Vijesti/2014/Kolovoz/21 kolovoza/DSC_2895.jpg

Planiranim izmjenama poreza na dohodak ključno je povećati plaće kako bi se kroz povećanje osobne potrošnja dao dodatni impuls gospodarstvu

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras vjeruje da će svi pošteni poslodavci iskoristiti mogućnost da im radnici budu zadovoljniji, a prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić da bi to bio izravni doprinos pozitivnoj investicijskoj klimi u zemlji.
„Ako do porezne reforme dođe, a najvjerojatnije hoće, ključno je da će se povećati plaće za više od milijun zaposlenih u Hrvatskoj, a to znači i efekt za sve njihove obitelji. To je taj ključni efekt povećanja osobne potrošnje koji bi trebao dati dodatni impuls gospodarstvu“, kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, odgovarajući na upit novinara uoči sjednice Vlade.

Kako dodaje, poticaj osobnoj potrošnji u trenutku kad bilježimo prve znakove oporavka, bio bi jako bitan da se pozitivni trendovi održe.

Prema neslužbenim najavama, Ministarstvo financija planira izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima bi se iznos neoporezivog dijela dohotka sa sadašnjih 2.200 kuna povećao na 2.400 ili 2.600 kuna, a kod poreznih razreda planira da se najviša porezna stopa od 40 posto primjenjuje na one s plaćom iznad 13.200 kuna, a ne kao dosad na one s plaćom iznad 8.800 kuna.

Osvrnuvši se i na problem proračuna lokalne samouprave, Grčić je istaknuo da bi takve porezne promjene dijelom išle na njezin teret, no da Vlada priprema i neke mjere kojima bi se to kompenziralo.

„To dijelom ide na teret lokalne samouprave u dijelu u kojem ona participira u prihodima od poreza na dohodak. No imamo spremne određene mjere kojima će se taj gubitak dijelom kompenzirati. No, o tom, potom. Kad ćemo imati cijeli model, predsjednik Vlade će ga i prezentirati javnosti“, zaključio je Grčić.

Maras: Vlada je odlučila napraviti iskorak

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, pak, kazao je uoči sjednice Vlade kako je Vlada odlučila napraviti iskorak da porezno rastereti ljude po prvih puta nakon 6-7 godina, te da vjeruje da će svi pošteni poslodavci iskoristiti mogućnost da im radnici budu zadovoljni.

Odgovarajući na upit novinara vjeruje li da će poslodavci biti fer i da će porezno rasterećenje ići u korist građanima, a ne na smanjenje cijene rada poduzetnicima, Maras je kazao kako je siguran da će veliki dio građana osjetiti rasterećenje, jer rade u većim firmama koje imaju kolektivne ugovore

„Ali mislim da će svi pošteni poslodavci iskoristiti mogućnost da im radnici budu zadovoljniji. S te strane Vlada je odlučila napraviti iskorak u tome smjeru da se ljude porezno rastereti i da se po prvi put nakon dugo vremena, rekao bih 6-7 godina, ide u porezno rasterećenje rada, da se na neki način otvori mogućnost ljudima da nešto više zarade i povećaju potrošnju“, rekao je Maras.

On ne smatra da je riječ o potpunom zaokretu u odnosu na politiku Slavka Linića i Vlade.

„Ne, ja to ne vidim kao neki poseban zaokret, zbog toga što je sad pravo vrijeme da se otvori taj prostor, da pokušamo pomoći da se poveća osobna potrošnja. Imali smo određene prioritete prve dvije godine mandata, sada u zadnjem dijelu mandata imamo prioritet da omogućimo ljudima da mogu sa dodatnim manjim oporezivanjem, odnosno većom zaradom povećati osobnu potrošnju. Nije to nikakav poseban zaokret nego politika Vlade“, ustvrdio je ministar Maras, odgovarajući novinarima.

Kako je kazao, dio manjka poreznih prihoda nadoknadit će se dodatnim prihodima kroz veći PDV (zbog veće potrošnje), a jedan dio manjka će se nadoknaditi racionalizacijama.

„Znači mi moramo ići u racionalizaciju troškova, a s druge strane otvarati prostor gospodarstvu i ljudima kako bi potaknuli dodatnom potrošnjom naš BDP i naše gospodarstvo“, ustvrdio je Maras.

Što se tiče eventualnog ukidanja olakšica za reinvestiranu dobit, o čemu se također špekulira u medijima u sklopu poreznih izmjena, ministar Maras je rekao da će to biti u sklopu mjera za proračun za 2015.

Pusić: HNS podržava najavljene porezne izmjene

Hrvatska narodna stranka (HNS) podržava najavljene izmjene poreza na dohodak, jer je to izravni doprinos pozitivnoj investicijskoj klimi u zemlji, kazala je danas prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sjednice Vlade.

"Apsolutno podržavamo, kao što znate, smanjenje poreza, jer smatramo da je to izravni doprinos pozitivnoj investicijskoj klimi. Dakle, to je bez daljnjega jedna pozitivna mjera. Postoje neki nagovještaji i dodatne mjere vezane na oporezivanje reinvestirane dobiti, oko toga još moramo vidjeti analize", kazala je Pusić, ujedno i predsjednica HNS-a, odgovarajući na upit novinara.

Kako je dodala, ako ta mjera nije imala efekta, onda ima logike da se ukine, no ako je davala pozitivnog efekta, ministarstva financija i gospodarstva trebaju prvo podastrijeti analizu.

Istaknula je i da se rupe u proračunu puno bolje 'krpaju' stimuliranjem investicijske klime, većim brojem tvrtki i većim brojem investitora, nego uvođenjem visokih nameta.

Na pitanje hoće li porezne izmjene stupiti već ove godine na snagu, Pusić je odgovorila da će se to još vidjeti.

"Mislim da je to nešto što je moguće napraviti od 1. siječnja sljedeće godine, ali Ministarstvo financija će podastrijet analizu i temeljem toga ćemo donijeti odluke", zaključila je Pusić.

(Hina) xtk/xvlar/xtper ysbo


Vijesti iz medija | Društvo i zajednica