Grlić Radman i Szijjarto o borbi protiv ilegalnih migracija

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak se u Budimpešti složio s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom o potrebi borbe za zajedničku novu politiku azila i borbu protiv ilegalnih migracija.

"Treba se boriti za novu zajedničku azilsku politiku i protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja", rekao je Grlić Radman u mađarskoj prijestolnici.

"Treba razlikovati izbjeglice, gdje smo mi obvezani Ženevskom konvencijom, ali isto tako razlikovati i ilegalne migracije na kojima neki krijumčarski lanci jako puno zarađuju", dodao je Grlić Radman.

Primjer dobrog rješenja za manjinske zajednice

Istaknuo je da Budimpešta i Zagreb imaju podudarne stavove i po pitanju proširenju EU-a, kao i oko ambicioznijeg Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije.

Grlić Radman, bivši veleposlanik u Mađarskoj, ponovio je kako Zagreb i Budimpešta imaju "stoljetne, neprekinute veze" i odlične odnose, kako su dva naroda "dobro povezana" te da su u europskom kontekstu dvije zemlje primjer dobrog rješenja za manjinske zajednice.

Grlić Radman je s mađarskim kolegom razgovarao i o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom, a u tom kontekstu je podsjetio da je Mađarska kao predsjedateljica 2011. jako pomogla Hrvatskoj.

"Zahvaljujući Mađarskoj mi smo završili pregovore i za dvije godine smo postali članica EU-a", zaključio je.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman