Grlić Radman na sastanku EU-a o Africi i istočnom susjedstvu

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak sudjeluje na sastanku 27 ministara Europske unije u Lisabonu gdje će razgovarati o neriješenim sukobima u istočnom susjedstvu EU-a, te odnosu s Afrikom i suradnji sa zemljama indo-pacifičke regije.
 
"Za Hrvatsku je važno pitanje migracija. Tu očekujemo veći angažman afričkih partnera kako njihovi građani ne bi kretali na neizvjestan put prema Europi. Mi ćemo im pomoći u izgradnji kapaciteta za upravljanje migracijama", rekao je Grlić Radman u obraćanju medijima po dolasku u kongresnu dvoranu u kojoj se održava sastanak.
 
"Želimo pomoći u stvaranju uvjeta za bolji život ljudi u Africi", dodao je uoči sastanka.
 
Portugal, koji do 30. lipnja predsjeda Vijećem EU-a, domaćin je neformalnom sastanku šefova diplomacije iz 27 država EU-a. Sastanak poznat pod imenom "Gymnich", nazvanom po njemačkom dvorcu gdje je prvi takav skup organiziran 1974. godine, mjesto je na kojem ministri vanjskih poslova u opuštenijoj atmosferi raspravljaju o globalnim temama bitnima za EU.
 
U Lisabonu su tema i neriješeni sukobi u istočnom susjedstvu Europske unije.
 
"Pet od šest država, naših istočnoeuropskih susjeda, nema kontrolu nad dijelom svog teritorija. To su Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Armenija i Azerbajdžan. EU se želi snažnije angažirati u pronalasku rješenja za ove sukobe, od kojih neki traju više desetljeća", rekao je Grlić Radman.
 
"Hrvatska ima iskustvo mirne reintegracije i može dati doprinos naporima EU-a. Na tome već radimo s našim ukrajinskim partnerima. Založit ću se i za snažniji politički angažman. Kao i kod Zapadnog Balkana, važan je jači politički pristup izazovima u regiji", napomenuo je.
 
U dijelu sastanka bi se europskim ministrima trebao pridružiti jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi s kojim će razgovarati o situaciji na Bliskom istoku,  posebice o posljednjoj eskalaciji sukoba između Izraelaca i Palestinaca te izgledima za pokretanje mirovnog procesa.
 
Za kraj dana predviđena je rasprava o jačanju suradnje s partnerima u indo-pacifičkoj regiji. EU je u travnju usvojila strategiju, odnosno deset točaka, među kojima je navela želju za većim sudjelovanjem u trgovini u tom dijelu svijeta, jačanju suradnje s tamošnjim državama i organizacijama poput ASEAN-a te posebno potrebi dodatne suradnje s Kinom.
 
"Razgovarat ćemo o provedbi te naše strategije", rekao je Grlić Radman.
 
Hrvatski ministar vanjskih poslova u utorak se bio sastao u Lisabonu s portugalskim ministrom vanjskih poslova Augustosom Santosom Silvom nakon čega je rekao kako su "odnosi dviju zemalja odlični".
 
Rekao je da Portugal podržava nastojanje Hrvatske o ulasku u Schengen, europski prostor slobodnog kretanja bez pokazivanja dokumenata na granicama, a također i za pristupanje gospodarskom klubu OECD te mediteranskom neformalnom savezu sedam zemalja poznatih kao MED 7.
 
Izvor: Hina
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman