Grlić Radman: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije važna za regiju

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/09 svibnja/Grlić Radman 1.jpg

„Normalizacija odnosa Kosova i Srbije je vrlo važna za regionalnu i europsku stabilnost i službeni Zagreb tu očekuje određene pomake“, rekao je danas u Prištini ministar Grlić Radman, istaknuvši da je jugoistok Europe neposredno susjedstvo i stoga posebice važan za Hrvatsku.

"Napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova je vrlo važan za regionalnu i europsku stabilnost i tu očekujemo određene pomake", zaključio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s kolegicom Donikom Gërvallom-Schwarz.

Pozdravio je nedavni dogovor Kosova i Srbije o usvajanju deklaracije o nestalim osobama, dodavši da Hrvatska, koja nakon 30 godina još uvijek traga za 1812 osoba, ima najviše razumijevanja kada se govori o nestalima.

Sigurnost i stabilnost te bivše srpske pokrajine smatra vrlo važnima za samu Hrvatsku, ali i šire.

"Sigurnost i stabilnost Kosova i cijelog jugoistoka Europe, tzv. zapadnog Balkana, vrlo su važni za Hrvatsku jer se radi o našem neposrednom susjedstvu", poručio je.

Po njegovim riječima, sigurnost i stabilnost tog dijela Europe nije ništa manje važno i za Europsku uniju i NATO, osobito u situaciji kada su svjetski mir i međunarodno pravo ugroženi zbog ruske agresije na Ukrajinu i svi osjećamo negativne implikacije te agresije.

Ministar je istaknuo da Hrvatska daje snažnu podršku pristupanju Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući prije svega Vijeće Europe i Europsku uniju te je pozdravio liberalizaciju viznog režima EU-a i Kosova.

Podsjetio je da je Vijeće Europe pokrenulo proces pristupanja što Hrvatska snažno zagovara i da se nada da će uskoro vidjeti Kosovo u toj organizaciji.

Kosovo zaslužuje postati stabilna, neovisna i suverena zemlja

"Kosovo zaslužuje postati stabilna, neovisna i suverena zemlja", poručio je ministar.

Što se tiče bilateralnih odnosa između Hrvatske i Kosova, Grlić Radman je rekao da su odlični i bez otvorenih pitanja te da je ovaj najnoviji posjet zalog daljnjeg jačanja bilateralne suradnje.

„Najviše prostora za suradnju ima u gospodarstvu“, naglasio je Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova stigao je u službeni posjet Kosovu kako bi sudjelovao i na svečanom obilježavanju 720 godina prvog spomena Janjeva,  kosovskog sela koje je do 90-ih godina većinski bili naseljeno Hrvatima, dok su Hrvati u njemu danas manjina. S njim je u Prištinu stiglo veliko izaslanstvo predvođeno ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem.

Tijekom boravka ministar će se sastati i s premijerom Albinom Kurtijem te posjetiti pripadnike hrvatskog kontingenta u NATO operaciji KFOR.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti