Grlić Radman: Plenković postupio državnički jer se nije sastao s Komšićem

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/24 siječanj/Grlić Radman 8.jpg

Predsjednik hrvatske Vlade nije se želio sastati sa Željkom Komšićem jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati, rekao je Grlić Radman. Naglasio je da je premijer Plenković postupio državnički, jer je upravo time i pokazao poštovanje prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Odbacio je kritike da Plenković ne poštuje institucije Bosne i Hercegovine, navevši za primjer da je primio u Zagrebu bošnjačkog člana predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i srpsku članicu predsjedništva Željku Cvijanović.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je u današnjoj izjavi za medije da su premijer Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte zajednički posjetili Bosnu i Hercegovinu, kako bi potaknuli političare u toj zemlji na provedbu reformi nužnih za odluku Europskog vijeća u ožujku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.
 
Rekao je da se predsjednik hrvatske Vlade nije želio sastati sa Željkom Komšićem jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati.
 
Dodao je da se Komšić pokazao kao osoba koja se htjela samo slikati, te da u ovom reformskom procesu Bosne i Hercegovine apsolutno nema nikakvu ulogu.
 
„Mislim da je on, čak i svjestan toga, stvorio određenu zamku kako bi se važne stvari koje je Plenković učinio za BiH stavile u drugi plan“, poručio je hrvatski šef diplomacije.
 
Naglasio je da je Plenković postupio državnički jer je upravo time i pokazao poštovanje prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.
 
„Svaki službeni susret s Komšićem upravo bi pokazao da se Hrvatska ne drži duha i slova dejtonskog sporazuma“, dodao je.
 
On bi trebao imati toliko morala i upitati se kako može dozvoliti sebi da bude uzurpator mjesta koje mu ne pripada, rekao je ministar, istaknuvši kako se za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine bori Plenković i hrvatska Vlada, dok Komšić još uvijek živi u starim obrascima upravljanja bivše države i nije mu stalo do europske perspektive.
 
Grlić Radman je odbacio kritike da Plenković ne poštuje institucije Bosne i Hercegovine, navevši za primjer da je primio u Zagrebu bošnjačkog člana predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i srpsku članicu predsjedništva Željku Cvijanović.
 
Izvor: HINA/Vlada



Pisane vijesti