Grlić Radman: Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa već u siječnju

Ovo je praznik demokracije i dobar nagovještaj za izborne reforme, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za lokalne izbore u Mostaru, koji su ondje održani nakon punih 12 godina. U Dnevniku HRT-a komentirao je i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i istaknuo kako se očekuje da tu odluku Sabor donese već u siječnju.

Ovo je, dodao je, jako dobra poruka i inspiracija za što bržu implementaciju rezultata izbora u Mostaru i onda naravno formiranja Gradskog vijeća i izbora gradonačelnika, tu je potrebno dvije trećine glasova.
 
„HDZ u Hrvatskoj je podržao gospodina Marija Kordića, mislim da bi on bio odličan gradonačelnik, mi se naravno ne možemo miješati u izbore, ali možemo moralno podržati kandidata HDZ-a“, rekao je Radman.
 
Upitan je li na vidiku konsenzus oko reformi izbornoga zakona, ministar je kazao kako misli da se ide u tom smjeru i da je ovo dobar nagovještaj za izborne reforme.
 
Viši stupanj zaštite Jadrana
 
Šefovi diplomacije Hrvatske, Slovenije i Italije usvojili su u Trstu, na sastanku o hrvatskom i talijanskom proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranskom moru, zajedničku izjavu po kojoj dijele viziju mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode ovog područja te kao izvora napretka za sve.
 
U kojem smjeru će ići suradnja, ministar Radman odgovara kako je sastanak bio jako dobar i da će već u siječnju kada bude zasjedao Hrvatski sabor odluka biti i donesena.
 
„Tu se radi o jednom višem stupnju zaštite Jadrana. To je jedan integrirani pristup koordiniranog djelovanja svih triju strana u očuvanju bioraznolikosti, u brizi za ravnotežu ekosustava i njegove raznolikosti, ali i jačanju suradnje u plavom gospodarstvu, pomorskoj infrastrukturi i svim ostalim područjima zajedničkog interesa“, rekao je.
 
Talijani su, naveo je, prihvatili naš prijedlog da se stvore kontaktne točke, odnosno da se dogovori operativni modalitet između triju zemalja.
 
„Već u prvoj polovici siječnja će se sastati tim u Rimu kako bi dogovorio daljnje korake u suradnji“, dodao je.
Upitan što je s povlačenjem crte razgraničenja, ministar Radman ističe da politika ima određenu dinamiku i da je ovo politički intuitivan trenutak kada se razmišljalo o zajedničkom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.
 
„Ono što nam daje veliku mogućnost je da hrvatska strana s talijanskom stranom može predlagati određene zone zaštite“, zaključio je.
 
Izvor: HRT/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman