Grlić Radman: Suradnja NATO-a i EU-a ključna za rješavanje kriza

Slika /Vijesti/2024/Listopad/11_listopada/HN_20241011739277.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova izjavio je danas kako je suradnja Europske unije i NATO-a, kao temeljnih organizacija za obranu i sigurnost, i okupljenih oko istih vrijednosti, od demokracije i vladavine prava do poštivanja teritorijalnog integriteta svake zemlje, ključna za rješavanje globalnih kriza.

Ministar Grlić Radman sudjeluje na 9. Zagrebačkom sigurnosnom forumu, koji je okupio 200 stručnjaka iz 30 država, koji raspravljaju o ključnim sigurnosnim izazovima današnjice, uključujući hibridne prijetnje, dezinformacije, te sigurnost kritičnih infrastruktura, a slogan ovogodišnje konferencije je "Suradnja NATO-a i Europske unije - ključ za otpornu budućnost".
 
Tom prigodom ministar je istaknuo da se radi o važnoj konferenciji koja se bavi problemima sigurnosti i hibridnim prijetnjama u izazovnom svijetu koji je pun opasnosti, počevši od ruske agresije na Ukrajinu do Bliskog istoka.
 
"Kriza na Bliskom istoku neće odvratiti našu pozornost s Ukrajine, ali naravno, moramo biti fokusirani na sve krize i tražiti upravo rješenja i kroz suradnju NATO-a i Europske unije, kao temeljnih organizacija za obranu i sigurnost, okupljeni oko vrijednosti kao što su demokracija, ljudska prava, vladavina prava i pravo svake države na neovisnost, suverenost i poštivanje teritorijalne cjelovitosti", poručio je.
 
Podsjetio je na snažnu potporu koju Hrvatska daje Ukrajini od početka ruske agresije, što je Vlada premijera Plenkovića, kako je rekao, ponovo pokazala održavanjem izuzetno važnog summita u Dubrovniku, s liderima jugoistočne Europe, koji su po treći puta snažno dali podršku Ukrajini i podržali njezin teritorijalni integritet, te pravo na samoobranu.
 
Dijalog sa Srbijom postoji, verificirat ćemo katalog otvorenih pitanja
 
Na pitanje novinara o dijalogu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, s obzirom na to da Srbija održava odnose s Rusijom i nije nametnula sankcije, ministar je odgovorio da dijalog postoji, ali da je o njegovom posjetu u javnost plasirano nešto što nije točno.
 
"Ima dijaloga, naravno. Bitno je ono s čime se on složio, a složio se s deklaracijom koja javno i snažno izražava potporu Ukrajini", rekao je Grlić Radman.
 
Glede kritika na račun pozivanja predsjednika Vučića na summit u Dubrovniku, ministar je objasnio da se ne radi o bilateralnom posjetu Vučića Hrvatskoj, već skupu zemalja jugoistočne Europe, napomenuvši da se posjetu Vučića pristupilo jednostrano.
 
Na summit su pozvane sve razine, a Srbija se odazvala na najvišoj razini, dodao je, i podsjetio da su u Dubrovnik došli predsjednici, premijeri ili ministri vanjskih poslova.
 
"Izostanak Srbije bi bio neuspjeh", zaključio je Grlić Radman, navodeći kako je Vučić pozdravio skup, zahvalio na organizaciji i pozivu na sudjelovanju.
 
Rekao je, također, da su neke politike koje vladaju u Srbiji poražene, te da je sigurno kako će se Srbija i Crna Gora morati suočiti s prošlošću.
 
Najavio je za 17. listopada koordinacijski sastanak na razini državnih tajnika na kojem će se verificirati katalog otvorenih pitanja, uključujući potragu za nestalima, procesuiranje ratnih zločina, povratak arhivske građe i pitanje granica.
 
"Kada se usuglasimo oko kataloga otvorenih pitanja, onda ćemo dogovoriti hodogram rješavanja tih pitanja", rekao je ministar, potvrdivši da je od srbijanskog kolege Marka Đurića dobio suglasnost i volju za zajednički pristup tim temama.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti