Grlić Radman u Kotoru: Potpora hrvatskih institucija Hrvatima u Crnoj Gori

Hrvatska svojim institucijama podržava crnogorske Hrvate, kazao je u nedjelju navečer ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih udruga u Boki kotorskoj.

„Hrvati u Crnoj Gori su lojalni građani ovoj državi, želim ih ohrabriti da s ponosom, hrabrošću, odvažnošću čuvaju vlastiti identitet koji je na koncu i bogatstvo same Crne Gore", rekao je ministar Hini nakon sastanka.

Nama je u interesu ojačati jedinstvo slogu savezništvo među Hrvatima kako bi na sljedećim crnogorskim izborima imali zastupnika u parlamentu, kazao je Grlić Radman.

„Želja nam je da Hrvati ovdje u Boki kotorskoj i Crnoj Gori osjete podršku da je država Hrvatska sa svojim institucijama ih podržava, jer oni su oni ovdje autohtoni narod. O tome sam razgovarao i s ministrom Radulovićem, u čemu smo se složili da ćemo zajednički raditi na dobrobit Hrvata u Crnoj Gori i jačanju njihovog identiteta, da mogu raditi bez ikakvog straha i prijetnji kojih je bilo ovog ljeta", rekao je.

Grlić Radman i njegov crnogorski kolega Đorđe Radulović prethodno su položili vijence u bivšem logoru Morinju kroz koji je prošlo nekoliko stotina hrvatskih državljana, većinom iz Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa.

Zahvala na potpori

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković zahvalan je na podršci.

„Radio hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori postao strateški projekat koji financira hrvatska država. Posebno zahvaljujem Državnom uredu za Hrvate izvan RH koji podržava naše projekte“, kazao je Deković.

„Naša Hrvatska je sa nama i to je činjenica koja nas čini jakima. Mi ćemo još jače nastaviti, ne samo na kulturnom i socijalnom polju već i politički predstavljati Hrvate. Sve ono što čini hrvatski identitet HGI će braniti“ – poručio je Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI.

Prvi put u 30 godina hrvatski i crnogorski ministri zajedno položili vijence u Morinju

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore Gordan Grlić Radman i Đorđe Radulović u subotu su u Morinju položili vijence i na simboličan način podsjetili da je prije trideset godina uspostavljen logor kroz koji je prošlo nekoliko stotina hrvatskih državljana, većinom iz Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa.

„Nakon trideset godina tek danas komemoriramo taj tužni dan kada je otvoren taj takozvani Centar za prihvat zarobljenika, koji je postao mučilište nevinih ljudi i civila. Prisustvo ministra vanjskih poslova Crne Gore Đorđa Radulovića potvrđuje tu želju da zajednički komemoriramo taj događaj, da položimo vijence, da zapalimo svijeće. Vi znate da su neki bili i osuđeni, uglavnom stražari, međutim do danas mi ne znamo tko su bili ti nalogodavci, tako da tu ima još mjesta za procesuiranje i drugih koji bi trebali kazneno odgovarati", rekao je Grlić Radman.

On je dodao da je u međuvremenu bazen u Kotoru nazvan po Zoranu Džimiju Gopčeviću koji je bio u to vrijeme zapovjednik straže. "Prosvjedovali smo protiv toga. Činjenica da je ovdje danas i ministar Radulović potvrđuje i dokazuje da je to ishitrena odluka kotorskih vlasti na koju vjerovatno nije mogla utjecati izvršna vlast".

"Ovo danas je upravo priznanje da se ovdje dogodio zločin. Zajednički danas odajemo počast svim žrtvama, ovo je veliki dan, prvi puta da su ovdje došli predstavnici hrvatske države i Crne Gore “- kazao je za Hinu ministar Grlić Radman.
On je poručio da to isto želi uraditi i u Srbiji gdje su mnogi Hrvati zatočeni, mučeni, mnogi ubijeni.

„Razgovarao sam s ministrom Radulovićem o postavljanju spomen ploče ovdje u Morinju. Organizator ove komemoracije je HNV CG koji su lojalni građani Crne Gore koji njeguju hrvatsku tradiciju, kulturu, jezični identitet. Vlada RH radi na očuvanju i skrbi svih čimbenika koji ih povezuju“, kazao je Grlić Radman.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović kazao je da samim prisustvom u Morinju Vlada dokazuje da postoji duh nove Crne Gore.

„Onaj koji u ratu nije sudjelovao, ali poštuje žrtve svih ratova na ovim prostorima, ali i sve one druge bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadaju. To je duh nove Crne Gore koja želi pomirenje naših očeva radi budućnosti naše djece. Duh Crne Gore koji ne sanja povijest već svoju europsku budućnost. Duh Crne Gore koji živi u miru sa svima. Patriotizam se danas pokazuje poštovanjem onih koji misle kao vi ali i još više poštovanjem onih koji misle drugačije. Poštovanjem svog susjeda, prijatelja, Morinj je opomena da to nikad ne zaboravimo“, poručio je ministar Radulović.

„Danas je veliko ohrabrenje obilježiti ovu obljetnicu u nazočnosti dva ministra vanjskih poslova, u nazočnosti svih prisutnih koji šalju poruku da je zaista primjer junaštva znati sačuvati drugoga od sebe. Tko je vidio današnji dan vidio je sve…“ - kazao je predsjednik HNV CG Zvonimir Deković i pozvao da minutnom šutnje odaju počast preminulim dubrovačkim logorašima u ovom logoru kao i svima koji su preminuli u proteklih tridest godina.

„Točno prije trideset godina na današnji dan sam ovdje doveden i tu sam proveo sedamdeset  teških dana, najtežih u mom životu, u gladi, žeđi, maltretiranju, ponižavanju… Želim ukazati na istinu kako se ovo nikada ne bi više ponovilo“ – poručio je bivši logoraš Zlatko Bagoje iz Udruge logoraša iz Morinja (podružnica HDLSCKL Dubrovačko-neretvanske županije).

Od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. godine u Morinju je organiziran Sabirni centar za zarobljenike iz Hrvatske. U tom logoru su boravile 292 osobe iz dubrovačke regije, od čega je 169 bilo žrtve nečovječnog postupanja.

Tek je 2013. donesena prva pravomoćna presuda kojom su četvorica optuženih za zlostavljanja osuđeni na ukupno 12 godina zatvora. Osuđeni su da su naređivali, mučili i nečovječno postupali prema velikom broju ratnih zarobljenika u logoru, povređujući njihov tjelesni integritet i osobno dostojanstvo.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman