GSV iznosi mišljenje o proračunu tek slijedeći tjedan

Članovi Gospodarsko- socijalnog vijeća (GSV), koje je s prijedlogom državnog proračuna za 2007. danas upoznao ministar financija Ivan Šuker, svoje će mišljenje o prijedlogu iznijeti na sljedećoj sjednici GSV-a, izjavio je nakon sjednice Vitomir Begović, predstojnik vladinog Ureda za socijalno partnerstvo.

ZAGREB, 13. studenog 2006. (Hina) - Članovi Gospodarsko - socijalnog vijeća (GSV), koje je s prijedlogom državnog proračuna za 2007. danas upoznao ministar financija Ivan Šuker, svoje će mišljenje o prijedlogu iznijeti na sljedećoj sjednici GSV-a, izjavio je nakon sjednice Vitomir Begović, predstojnik vladinog Ureda za socijalno partnerstvo.

Begović, koji se novinarima obratio u ime GSV-a, objasnio je da se radi o uobičajenoj proceduri, dok je predstavnik sindikata Krešimir Sever, kojeg su novinari zatekli pred zgradom vlade, ustvrdio da je materijal stigao tek jutros.

Na pitanje novinara zašto o prijedlogu proračuna nije bilo rasprave na današnjoj sjednici i zašto sindikati i poslodavci nisu iznijeli svoje primjedbe i prijedloge, Begović je rekao da je uobičajena procedura da se GSV najprije informira o prijedlogu proračuna, potom slijedi priprema socijalnih partnera, pa prijedlog proračuna ide na Vladu i zatim na raspravu u parlament gdje se iznose amandmani na taj prijedlog. Slično je, kaže, bilo i lani.

"Predstavnicima socijalnih partnera treba vremena za pripremu, prijedloge i sugestije, kako bi se na završnoj raspravi GSV-a moglo oblikovati konačno stajalište i mišljenje tog tijela", kazao je i dodao da je i ministar financija rekao da danas ne očekuje njihovo očitovanje.

Socijalni partneri su se dogovorili da svoje mišljenje iznesu na slijedećoj sjednici GSV-a, zakazanoj za utorak, 21. studenoga, izvijestio je Begović.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je na pitanja novinara rekao da predstavnici sindikata danas nisu dali svoje mišljenje na prijedlog proračuna jer im je dokument dostavljen tek danas ujutro.

"Sindikalna strana je rekla da nije spremna ni za kakve rasprave i da za to traži vrijeme", rekao je i dodao da će svoje stajalište iznijeti prije nego što se Hrvatskom saboru budu uputili svi amandmani.

"GSV je konzultativno tijelo i sljedeća sjednica će pokazati stavove socijalnih partnera, a tada treba vidjeti hoće li ih Vlada, kroz amandmane, uvažiti i do koje mjere", rekao je Sever.

Na upit je li bilo riječi o povećanju plaća od pet posto, Sever je odgovorio da sindikati javnih službi traže dulju projekciju plaća i da su spočitnuli Vladi što nije donesena politika plaća za dugogodišnje razdoblje jer bi se, kako smatraju, time izbjegle sadašnje nesuglasice.

Sever navodi da sindikati državnih službi pak očekuju da će, uz najavljeno povećanje plaća, biti donesen i zakon o plaćama u državnim službama, koji bi trebao regulirati nelogičnosti, odnosno zaostajanja u plaćama koja su se nagomilala od 2002.



Pisane vijesti