GSV o Diokiju i stanju socijalnog dijaloga

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/gsv_o_diokiju_i_stanju_socijalnog_dijaloga.jpg

Na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, održanoj u poslijepodnevnim satima u Banskim dvorima, socijalni partneri - Vlada, Hrvatska udruga poslodavaca i sindikalne središnjice - razgovarali su o stanju i budućnosti socijalnog dijaloga, problematici tvrtke Dioki te o Nacrtu konačnog prijedloga Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.

Nakon sjednice, u izjavi novinarima, predsjednik GSV-a Krešimir Sever istaknuo je da su sindikati i poslodavci, nezadovoljni stanjem socijalnog dijaloga, zatražili da se tome posveti posebna točka u dnevnom redu. Izrazio je i nezadovoljstvo što sjednici GSV-a danas nije nazočio predsjednik Vlade. „Kad je riječ o Diokiju, kazao je Sever, to je nešto oko čega smo tražili zajednički nazivnik“. „Cijene se napori koje Vlada i sindikati čine da se pomogne Diokiju“, stoji u zaključcima današnje sjednice, a za ponedjeljak je dogovoren sastanak u Ministarstvu gospodarstva s predstavnicima sindikata i stožera Diokija.

Predstavnik HUP-a Ivan Miloloža kazao je da se najviše vremena na današnjoj četverosatnoj sjednici GSV-a posvetilo problemu Diokija, za koji svi socijalni partneri žele pronaći što bolje rješenje. „Poslodavci podržavaju zaključak GSV-a sa željom da se problem Diokija riješi čim prije i na najbolji mogući način“, kazao je Miloloža.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako nije bilo predviđeno da predsjednik Vlade Zoran Milanović prisustvuje ovoj sjednici GSV-a. „Predsjednik Vlade već se sastao i s predstavnicima sindikata i s predstavnicima poslodavaca, što će činiti i ubuduće kada bude vrijeme i mjesto“, rekao je Mrsić. „Ono o čemu smo htjeli razgovarati u vezi sa socijalnim dijalogom, nažalost, zbog bojkota i HUP-a i sindikata nismo imali priliku. Izložili smo naše viđenje socijalnog partnerstva, sve što smo učinili da se ono unaprijedi, ali nažalost nismo čuli drugu stranu, rekao je ministar. Ova Vlada se opredijelila za socijalno partnerstvo i na tome svaki dan radi, i u rješavanju pitanja Diokija i u rješavanju nekih drugih gorućih problema“, istaknuo je ministar. „Danas smo socijalnim partnerima predstavili sve ono što je Vlada dosad učinila da se razriješi pitanje Diokija, jer pitanje Diokija je pitanje vlasničke strukture, a država nije vlasnik i ne može intervenirati na način na koji to može činiti u tvrtkama u državnom vlasništvu. Vlada je maksimalnim naporima pokušala pronaći investitora koji bi pokrenuo proizvodnju i pokušava naći najbolji način za zbrinjavanje radnika i za daljnji pravac Diokija. Radimo maksimalne napore da održimo proizvodnju i spasimo radna mjesta“, kazao je ministar .



Pisane vijesti