GSV podržao prijedlog populacijske politike

Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) danas je jednoglasno podržalo prijedlog Nacionalne populacijske politike (NPP), kojom se, uz ostalo, od iduće godine predviđa osigurati besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola.

ZAGREB, 22. rujna 2006. (Hina) - Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) danas je jednoglasno podržalo prijedlog Nacionalne populacijske politike (NPP), kojom se, uz ostalo, od iduće godine predviđa osigurati besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola.

Mjere je predstavnicima sindikata i poslodavaca predstavila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ističući da će provedbu tih mjera zajedno pratiti socijalni partneri.

"Očekujem takvu potporu i u Hrvatskom saboru jer se radi o prvorazrednom političkom, nacionalnom, gospodarskom i strateškom pitanju", rekla je Kosor nakon sjednice GSV-a.

Dodala je da predložene mjere nisu socijalne i da su one dobrim dijelom već dale rezultate u drugim zemljama koje su bile suočene s depopulacijskim problemom.

U populacijsku politiku nismo ugrađivali toplu vodu i puste želje nego mjere koje su moguće u ovom gospodarskom i socijalnom trenutku, kazala je Kosor.

Predsjednik GSV-a i predstavnik sindikata Krešimir Sever rekao je da populacijska politika ne može biti stvar jedne stranke ili vlade već opredjeljenje hrvatskih građana budući da je to dugotrajno pitanje.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Vladimir Kovačević ustvrdio je da je za udrugu poslodavaca to pitanje svih pitanja. "Očekujemo u bliskoj budućnosti da će ove mjere dobiti na snazi kroz izradu operativnih planova i uključivanjem socijalnih partnera", kazao je Kovačević.

Populacijskom politikom, kojom se želi zaustaviti negativni prirast stanovništva predviđen je niz mjera. Uz ostalo od 2007. rodiljne naknade prvi put će se vezati za proračunsku osnovicu. Osnovica sada iznosi 3326 kuna pa bi najniži iznos naknade iznosio 50 posto osnovice, što je 1663 kune.

Nakon 12 godina povećat će se i iznos pomoći za opremu novorođenčeta, s 1360 kuna na oko 2330 kuna. NPP-om se podiže dohodovni cenzus za dobivanje dječjeg doplatka sa 40 na 50 posto proračunske osnovice, uvode se tri dohodovna razreda umjesto dva, najniži dječji doplatak iznosit će oko 200 kuna, a za svako treće i četvrto dijete uz dječji doplatak se uvodi pronatalitetni dodatak od 500 kuna.

NPP predviđa brojne druge mjere za potporu obiteljima poput poreznih olakšica, fleksibilnijeg radnog vremena za roditelje, te zdravstvenih i drugih mjera.



Pisane vijesti