GSV: prihvaćen prijedlog izmjena zakona o trgovini

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/gsv_prihvacen_prijedlog_izmjena_zakona_o_trgovini.jpg

ZAGREB, 29. veljače 2008. (Hina) - Na današnjoj sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća (GSV) većinom glasova prihvaćen je prijedlog izmjena zakona o trgovini, a nakon rasprave iz zakonskog prijedloga izbačen je prijedlog da nedjeljom rade i obiteljske prodavaonice.

Uz predstavnike Vlade, za prijedlog zakona glasovali su i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koji su suzdržani kod poglavlja vezanog uz radno vrijeme, dok sindikalni predstavnici nisu glasovali.

Predsjednica GSV-a i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako je Vlada tijekom današnje sjednice odustala od nekih prijedloga što, kako je istaknula, svjedoči o spremnosti Vlade na istinsko socijalno partnerstvo i pokazuje njenu spremnost na daljnji socijalni dijalog.

Prijedlogom koji ide pred Vladu nedjelja je uređena kao neradni dan uz određene izuzetke. Dana je mogućnost da sve trgovine rade od 6 do 13 sati i to od 1. lipnja do 1. listopada, kao i tijekom cijelog prosinca. U ostatku godine nedjeljom od 6 do 13 sati mogu raditi štandovi i klupe na tržnici, prodavaonice unutar tržnica, kiosci, pekarnice, cvjećarnice i suvenirnice.

"Bio je prijedlog da nedjeljom mogu raditi i obiteljske prodavaonice, međutim na današnjoj sjednici u raspravi je taj dio prijedloga zakona izbačen i s tako izmijenjenim zakonom idemo dalje u proceduru", rekla je Kosor.

Sindikalni predstavnik Ozren Matijašević rekao je kako "sindikalne udruge nisu imale stajalište" i nisu glasovale "jer nisu imali dovoljan broj glasova".

Matijašević je potom objasnio da predstavnik SSSH, sindikata koji okuplja najveći dio članstva zaposlenog u trgovini, nije sudjelovao u radu sjednice, i ocijenio kako je to tragično.

Predstavnik HUP-a Ivica Mudrinić rekao je da je HUP podržao prijedlog zakona, ali je ostao suzdržan po pitanju poglavlja vezanog za radno vrijeme.

"Ne bi trebali zakonom utvrđivati neka pravila, tržište funkcionira i ono bi samo trebalo odrediti gdje i kada nešto treba biti otvoreno", objasnio je Mudrinić dodavši da HUP smeta ograničavanje poduzetničke slobode.

Na upit novinara kako to da je prijedlog zakona prihvaćen, ako je HUP protiv odredbe o radnom vremenu, Mudrinić je rekao da prijedlog zakona očekuju dva saborska čitanja nakon kojih se ponovno vraća na raspravu pred GSV.

"Prema tome imat ćemo još priliku artikulirati svoj stav i ovo je danas logičan zaključak", rekao je Mudrinić.

Na današnjoj sjednici GSV-a raspravljalo se i o izmjenama zakona o stažu s povećanim trajanjem. Izmjenama, koje su podržane, poslodavci se oslobađaju obveze mjesečnog izvješća Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje o uplatama doprinosa.



Pisane vijesti