Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Slika /Vijesti/2024/Veljača/24 veljača/HN20240223415077.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan poručio je kako će se u sklopu novog akcijskog plana za smanjenje parafiskalnih nameta gospodarstvo rasteretiti za oko 132,7 milijuna eura do kraja ove godine te za otprilike isti iznos slijedeće godine.

Habijan je na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Krapina podsjetio da je novi akcijski plan za smanjenje parafiskalnih nameta, s oko 70 mjera, Vlada donijela krajemp rošle godine.

"Do kraja ove godine 132,7 milijuna eura upravo u vidu smanjenja tih rasterećenja i ova druga 132,7 milijuna do kraja sljedeće godine. Dakle, ukupno gotovo 265 milijuna eura u vidu ukidanja administrativnih obveza, u vidu smanjenja broja obveznika koji su obuhvaćeni tim administrativnim opterećenjima, ali i optimizaciji, digitalizaciji cjelokupnog procesa", najavio je ministar.

Ponovio i kako će se ići na ukidanje vodnog doprinosa te najavio da će uskoro početi zakonska procedura izmjena i dopuna zakona o financiranju vodnoga gospodarstva.

"Riječ je o horizontalnoj mjeri koja se ne odnosi samo na gospodarstvenike, već obuhvaća i kućanstvo te fizičke osobe", poručio je Habijan.

Poziv gospodarstvenicima da u što većoj mjeri iskoriste europske fondove i bespovratna sredstva

Gospodarstvenike iz Krapinsko-zagorske županije upoznao je s brojnim mogućnostima i mjerama koje slijede ove godine, a pozvao ih je i da u što većoj mjeri iskoristite europske fondove i bespovratna sredstva, pri čemu je posebno spomenuo modernizacijski fond.

"Ako gledamo modernizacijski fond, do 2030. godine stoji nam na raspolaganju gotovo 1,2 milijarde eura", rekao je, najavivši uz ostalo kako će uskoro biti raspisan nastavak poziva od 37,7 milijuna eura koji se tiče poduzetnika prerađivača, a bit će uključeni i poljoprivrednici za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju. 

Župan krapinsko-zagorski Željko Kolar je naglasio kako gospodarstvo te županije kontinuirano bilježi rast prihoda i dobiti još od 2013. godine, a krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako u Krapini kontinuirano raste broj zaposlenih, uz pad broja nezaposlenih, a rast gospodarstva vidi se i u proračunu.

„Ako gledamo prihode od poreza na dohodak 2013. godine je Grad Krapina imao prihode oko 17,5 milijuna kuna, a prošle godine smo negdje na 43,7 milijuna kuna“, naveo je, dodajući kako je rastu prihoda gradova i općina pridonijeli i Vladini reformski potezi. 

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti