Habijan: U vodno gospodarstvo u osam godina uloženo 4,4 milijarde eura

Slika /Vijesti/2024/Travanj/15 travnja/Ministar Habijan 15.4..jpg

U proteklih osam godina u vodno gospodarstvo u Hrvatskoj uloženo je više od 4,4 milijarde eura, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan prilikom potpisivanja ugovora vrijednog 36 milijuna eura za nastavak sufinanciranja Aglomeracije Zabok - Zlatar.

Habijan je nazočio potpisivanju ugovora o nastavku sufinanciranja projekta "Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar", koji je ukupno vrijedan gotovo 80 milijuna eura, a generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je da će zahvaljujući ugovoru od 36 milijuna eura biti izgrađena dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Oni će moći zbrinuti otpadne vode za više od 50.000 građana, što će značajno doprinijeti zaštiti okoliša i zdravijem života stanovnika, a najbitnije je da će se tamo priključiti 5875 objekata, odnosno nešto više od 16.000 građana, rekao je Đuroković.

Vlada je dala dodatna sredstva, 5,5 milijuna kuna ovdje na području Zaboka i šest milijuna na području Krapine, tako da iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti širimo mrežu, ono što nismo uspjeli učiniti iz aglomeracija, kazao je Đuroković.

Habijan je podsjetio da su Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u razdoblju od 2016. do 2024. uložili ukupno 4,4 milijarde eura u vodno gospodarstvo, a od tog iznosa u Krapinsko-zagorsku županiju 120,05 milijuna eura.

Važno je u cijelosti iskoristiti sredstva iz EU fondova

"Današnje potpisivanje ugovora jedan je od 38 projekata koje smo usvojili prošlog tjedna na sjednici Vlade i nastavit ćemo sufinancirati iz državnog proračuna”, kazao je Habijan.

Posebno je naglasio da je bitno u cijelosti iskoristiti sredstva iz EU fondova - iz programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2014. do 2020. iskorištena je cijela omotnica od 950 milijuna eura.

Kada govorimo o NPOO-u, također možemo sa zadovoljstvom ustvrditi da je iznos od milijardu i 24 milijuna eura u cijelosti ugovoren, radi se samo o projektima vodnog gospodarstva, naglasio je Habijan.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti