HGSS i DUZS dobile prostor u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/hgss_i_duzs_dobile_prostor_u_vojarni_knez_trpimir_u_divuljama.jpg

ZAGREB, 11. veljače 2009. (Hina) - U povodu Europskog dana broja 112, Hrvatska gorska službe spašavanja (HGSS) i Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) dobile su prostor za rad u objektu vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama o čemu su danas i potpisani ugovori s potpredsjednicom Vlade i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i ministrom obrane Brankom Vukelićem.

"Riječ je o prostoru od 1047 četvornih metara u vojarni 'Knez Trpimir' koja će poslužiti i jednoj i drugoj službi za poboljšanje uvjeta rada", kazala je Jadranka Kosor prigodom svečanog potpisivanja ugovora u Vladi.

Naglasivši da su prostor vojarne za HGSS i DUZS ustupili Povjerenstvo za imovinu Vlade RH i MORH-u, navela je da će i neke druge vojarne biti namijenjene za civilnu svrhu, ponajprije za stambeno zbrinjavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja.

Zahvalila je na svemu što HGSS i DUZS čine u spašavanju hrvatskih građana i turista te podsjetila na najnoviji slučaj potrage za avionom i pilotima na Velebitu gdje je nadljudskim naporima 200-tinjak ljudi tražilo unesrećene. Uz Dan 112, pripadnicima HGSS-a i DUZS poželjela je što manje posla i što više rezultata.

Ministar obrane Branko Vukelić je kazao da su MORH i HGSS "dio jednog tima", što je pokazala i akcija na Velebitu u kojoj je uz pripadnike gorske službe sudjelovalo i 42 pripadnika specijalnih postrojbi te pet helikoptera i avion. "Dobro je da se na jednom mjestu pozicioniraju svi koji su u funkciji pomoći", dodao je ministar.

Na upit hoće li se nabaviti i helikopter za civilne svrhe s medicinskom opremom, ministar Vukelić je kazao da u sadašnjoj gospodarskoj situaciji neće i da će za to biti opremljeni vojni helikopteri.

Pročelnik HGSS-a je ustvrdio da, zahvaljujući naporima MORH-a, Hrvatska ima svjetske standarde u spašavanju helikopterima i složio se s ministrom Vukelićem da su HGSS i MORH "dvije polovice istog tima".

Zahvalio je aktualnoj Vladi jer je "prva prepoznala važnost zaštite i spašavanja i dala zakonske temelje" dodajući da bi ih sada trebalo doraditi kako bi pomoć građanima bila još učinkovitija.

Ravnatelj DUZS Damir Trut je podsjetio kako je lani na broj 112 bilo oko 1,7 milijun poziva, 80 tisuća događaja, od kojih polovica složenih, 200 letova helikopterom te da je lani spašeno više od 200 života.



Pisane vijesti