Horvat: Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat upozorio je u ponedjeljak da brojke vezane uz obnovu Zagreba nakon potresa ne treba parcijalno tumačiti, ustvrdivši da bi Fond za obnovu trebao biti generator paljenja motora bagera.

"Ja bih rado da Fond postane jaki motor i da ne radi u leru, jer razloga za neku drugu ili drukčiju brzinu već u ovome trenutku ima. Ustvari, Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera koji bi se trebali pojaviti konkretno na terenu", rekao je Horvat u emisiji RTL Danas, komentirajući izjavu direktora Fonda za obnovu Damira Vanđelića kako "Fond radi u leru jer mu ministarstvo ne prosljeđuje rješenja".

Podsjetio je da su, temeljem prvih pravomoćnih odluka uklonjena tri objekta, istaknuvši da je  u ovome trenutku pravomoćno još 19 odluka na temlju kojih direktor Fonda provodi postupak javne nabave.

Još 24 odluke u završnoj fazi; Vanđelićeve izjave parcijalne

Horvat je izvijestio da su dodatne 24 odluke u završnoj fazi te će biti vrlo bro dostavljene ravnatelju Vanđeliću.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto Vanđelić barata u javnosti s drukčijim podatcima, ministar je upozorio na špekulacije i nekorektnosti u tumačenju brojki, napomenuvši kako su, nakon prvoga potresa koji se dogodio u Zagrebu primljena ukupno 2183 zahtjeva, a razriješeno njih 1672, i na temelju toga je isplaćeno 56,711.000 kuna od odobrenih  57,363.000 kuna.

"Dodatnih 120 milijuna kuna odlukom vlade preraspodijelili smo na proračune jedinica lokalne i područne samouprave Banovine i svih 120 milijuna je gotovo utrošeno", istaknuo je Horvat.

Tvrdnju Damira Vanđelića da je od više od 600 milijuna kuna koliko ih Fond ima na raspolaganju do sada utrošeno tek 33 milijuna nazvao je parcijalnom izjavom koju ne treba tumačiti, napomenuvši kako je njegovo ministarstvo do sada izdalo te prema Fondu i Središnjem državnom uredu uputilo ukupno 528 akata, od čega 228 za konstrukcijsku obnovu, 45 za uklanjanje, te 67 za isplatu novčane pomoći.

Naglasio je i kako nije istina da u ovome trenutku nema nikakvog angažmana po pitanju Fonda solidarnosti. "Od 12 planiranih natječaja, raspisano je njih 11, a dvanaesti je u ovome trenutku na usuglašavanju s ministarstvom financija", rekao je.

Nadalje, od ukupno primljenog 351 zahtjeva, ukupne vrijednosti 8,698 milijarda kuna, ugovorena su, s današnjim danom, 124 projekta u iznosu iznosa od 5,193 milijarda kuna.

"Dakle, mi ćemo sigurno u segmentu ugovaranja Fonda solidarnosti ugovoriti do njegova iskorištenja otprilike dupli iznos onoga što nam je Europa dala", istaknuo je Horvat.

Ocijenio je da dio problema leži i u Zakonu o obnovi koji, kako je objasnio, ima dva ključna problema i na Banovini i u Zagrebu, a to su, prvo, neriješeni vlasnički odnosi i, drugo, to što u registrima nema pravilne evidencije akata temeljem kojih su građeni oštećeni objekti".

Na novinarsko pitanje jesu li Zagrepčani žrtve političkog obračuna Vanđelića i HDZ-a, ministar je rekao kako je "sudbina gospodina Vanđelića samo i isključivo vezana uz Damira Vanđelića".

"Dobio je povjerenje - ako ga opravda, bit će ravnatelj, ako se to povjerenje u jednome trenutku poljulja, tražit ćemo drugu osobu", rekao je Horvat odbacivši mogućnost da bi on mogao biti ta osoba.

"Zakon mi u ovom trenutku to ne dopušta. U ovome trenutku ne mogu biti ravnatelj Fonda zbog sukoba interesa, a nakon ministarskoga mandata morao bih pauzirati godinu dana", objasnio je.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Economy | Darko Horvat