Horvat: Odluka slovenskog AVK je potpuno neutemeljena

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je u srijedu kako je odluka slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja AVK kojom Agrokoru privremeno oduzima dionice Mercatora, potpuno neutemeljena i da takvi postupci čine Sloveniju izrazito nesigurnom za strane investitore.

AVK  je Agrokoru izrekao globu od 53,9 milijuna eura, jer po njegovu mišljenju 2016. godine nije pravovremeno  prijavio koncentraciju nakon što je preuzeo punionicu vode Costella. Agrokor se na to žalio, kao i na zapljenu dionica Mercatora koju je AVK odredio kao mjeru osiguranja za plaćanje kazne. 

"Ovakva odluka, bez presedana u dosadašnjoj praksi rada slovenske agencije, potpuno je neutemeljena, a kao takva i neodrživa. Cijela je stvar provedena bez ikakve odluke suda, temeljem zakona koji se, u pravilu, primjenjuje na prometne prekršaje. Zbog toga sam siguran da će vodstvo cijele grupe pravdu tražiti i sudskim putem, a država će nastojati pomoći koliko je god to moguće, u okviru naših legitimnih ovlasti“, naglasio je Horvat.

Dodao je da postupci AVK-a Sloveniju čine izrazito nesigurnom za strane investitore.

"Nadam se i vjerujem kako će biti razuma s obje strane te da će se ova situacija brzo i uspješno razriješiti“, kaže se u Horvatovoj izjavi koju prenosi Ministarstvo gospodarstva.

Iz Ministarstva ocjenjuju da se privremena mjera oduzimanja dionica temelji na nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni, koja je također bez presedana u praksi AVK-a, u iznosu od 53,9 milijuna eura.

Na tu kaznu, koja je izrečena još u rujnu ove godine za slučaj koncentracije, Agrokor je uložio žalbu.

Nepravomoćna je kazna nedvojbeno nerazmjerna, budući da slovenska kompanija o kojoj je riječ, Costella d.o.o., ostvaruje tek nešto više od 1 milijun eura godišnjeg prihoda, kaž e se u priopćenju te se podsjeća da je tu kompaniju Ivica Todorić, odnosno Agrokor AG iz Švicarske, stekao još 2016. godine.

Oduzimanje dionica Mercatora samo je po sebi također uvelike nerazmjerno, budući da je vrijednost dionica o kojima je riječ procijenjena na više od 140 milijuna eura, dok nepravomoćna kazna koja se osporava iznosi 53,9 milijuna eura, navodi se.

Izvanredni povjerenik Agrokora i glavni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško, izjavio je da odluka AVK-a "gruba i namjerna zlouporaba zakona".

"Rješenje AVK-a je doneseno samo kako bi poslužilo za oduzimanje i otimanje dionica Mercatora i kako bi na taj način neizravno usporilo odnosno spriječilo prijenos imovine Mercatora iz Agrokora na Fortenova grupu", rekao je Peruško.

Dodao je da je AVK-ova odluka "samo priprema terena za oduzimanje privatnog vlasništva na temelju 'prometnog' zakona". 

Slično se po njegovim riječima dogodilo kad je državna banka SID intervenirala u prijenosu dionica Mercatora s Agrokora na Fortenovu, pravdajući to zaštitom dobavljača.

Izvor: Hina



Pisane vijesti | Darko Horvat