Horvat: Postavljanje Fortenove na noge mora biti zaključeno refinanciranjem

Slika /Vijesti/2019/09 rujan/02 rujna/VRH_9772.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima glavnog izvršnog direktora i člana Upravnog odbora Fortenova grupe Fabrisa Peruška te zamjenicu glavnog izvršnog direktora Irenu Weber, s kojima je razgovarao o procesu provedbe nagodbe vjerovnika, odnosima s dobavljačima i refinanciranju.

Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je, u izjavi za medije, rekao da su na sastanku dobili garancije da uvjeti iz nagodbe koji jesu okidač za izvršetak obveza Fortenove nikako ne smiju dovesti u pitanje likvidnost poslovanja Fortenove jer, kada bi se to dogodilo, cijela nagodba bi pada u vodu.

Ocijenio je sigurnim da ovaj međukorak u oživljavanju Fortenove i postavljanju tvrtke na noge mora biti zaključen refinanciranjem.

"Trenutačna kamatna stopa nije održiva, a prepoloviti kamatnu stopu cilj je i namjera dogovora koji bi se trebao postići u srijedu. Vjerujemo u svijest jedne i druge strane. Siguran sam da će se sutra tijekom dana postići dogovor i da će glasovanje na sjednici Vjerovničkog vijeća biti 5:0 kao i do sada.

Očekujem dogovor zrelih i poslovnih ljudi. Vlada je napravila sve da se stvori zakonski okvir", rekao je ministar Horvat, pojasnivši da je riječ o poslovnom odnosu.

"Imamo za stolom poslovne ljude, neka se drže za ono što je nagodbom ispregovarano i izglasovano velikom većinom sudionika nagodbe. Neka se uvjetna dinamika ispoštuje do kraja. Siguran sam da će i prije završetka četvrte godine taj dug biti servisiran, dok je dinamika toga predmet dogovora tijekom sutrašnjeg dana", poručio je ministar.

Vjeruje da će se u četiri godine isplatiti 75 milijuna kuna duga ako Fortenova bude poslovala na način da joj likvidnost nije ugrožena.

Doprinos industrijske proizvodnje gospodarskom rastu

Ministar je istaknuo kako se poduzimaju sve potrebne radnje da se stvore alati kojima bi se hrvatsko gospodarstvo ojačalo i oduprijelo recesiji, u slučaju da do toga dođe, naglasivši kako recesiju ne zaziva niti prejudicira.

"Gospodarski rast u Hrvatskoj u prvoj polovini godine gotovo je najveći među zemljama EU-a i nastojimo zadržati taj trend", poručio je ministar Horvat. Spomenuo je dobre pokazatelje za industrijsku proizvodnju koja je u srpnju skočila za 5,6 posto.

"Gospodarski rast još uvijek njedre investicije, koje su bile za gotovo 8 posto veće nego u istom razdoblju prošle godine, a oporavak industrijske proizvodnje daje nadu da ne ovisimo toliko o turizmu, već da doprinos gospodarskom rastu u određenom aspektu daje i industrijska proizvodnja", zaključio je Horvat.

Osigurana sredstva za likvidnost 3. maja

"Mi smo danas na Nadzornom odboru Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) uvjetno dozvolili odnosno osigurali 150 milijuna kuna potrebnih za likvidnost 3. maja. Budu li na ovakav način odgovorni i hrvatski poduzetnici, a ne vidim razlog zašto ne bi bili, mi ćemo u četvrtak imati ispoštovane gotovo sve uvjete koje smo postavili. I od četvrtak smo spremni s isplatom plaća radnicima, osposobljavanje brodogradilišta i nastavak pregovora oko konačne cijene isporuke brodova, kako bi u jednom trenutku, za otprilike dvije godine, došli u situaciju da se jednokratno, kako što smo krediti dali, taj kredit HBOR-u vrati", izjavio je Horvat odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanaka u Banskim dvorima s čelnicima Fortenova grupe.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta dobrim je vijestima ocijenio podatke da je više od 80 odnosno više od 90 posto vjerovnika 3. maja pristalo na sporazum po kojem bi im se 15 posto potraživanja isplatilo iz novog kredita 3. maja, dok za preostalih 85 posto tražbine pristaju na dvogodišnju odgodu.
 
Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Andrej Plenković