Horvat predsjedao sastankom Vijeća za konkurentnost u Bruxellesu

U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, ministar gospodarstva Darko Horvat u četvrtak je po prvi put formalno predsjedao sastankom Vijeća za konkurentnost (COMPET), na kojem se raspravljalo o temama i pitanjima od neposredne važnosti za gospodarstvo EU-a, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.
 
O utjecaju koronavirusa na gospodarstvo Europske unije i poduzetnim mjerama izvijestio je povjerenik Thierry Breton, koji je naglasio kako je važno da Komisija i države članice nastave razmjenjivati informacije i koordinirati mjere na prostoru EU-a te na nacionalnoj razini, kako bi se lakše borili protiv daljnjeg širenja virusa COVID-19, a time i ograničili posljedice njegova utjecaja na gospodarstvo.
 
Jedna od važnijih tema bila je i pitanje Europskog zelenog plana, te u tom kontekstu prelaska na kružno gospodarstvo i ambicije Europske unije da do 2050. godine postane prvi klimatski samoodrživ kontinent.
 
„Bez moderne industrije neće biti moguće preoblikovati naše društvo u smjeru održive, klimatski neutralne i digitalne budućnosti. Zbog toga su nam potrebna znatna ulaganja u cijeloj Europi, a od ključne je važnosti da nastavimo promicati nove oblike suradnje s industrijom te poseban fokus stavimo na ulaganja u strateške lance vrijednosti“, rekao je ministar Horvat.
 
U ime predsjedatelja Radne skupine na visokoj razini za konkurentnost i rast (HLG), državni tajnik Mario Antonić predstavio je ishod rasprave o Europskom zelenom planu održanom na sastanku koji je održan početkom veljače.
 
Raspravljalo se i o nalazima Izvješća o učinkovitosti jedinstvenog tržišta, a Vijeće je također jednoglasno usvojilo zaključke o boljim propisima. Horvat je iskoristio tu prigodu kako bi naglasio važnost područja boljih propisa u otklanjanju administrativnih barijera za poduzetnike i olakšavanju poslovanja na cijelom području EU, kao i uključivanja zainteresirane javnosti u zakonodavni proces s ciljem osiguravanja daljnjeg održivog i uključivog gospodarskog rasta.
 
Tijekom neformalnog dijela sastanka razgovaralo se o umjetnoj inteligenciji, o čemu je prezentaciju održao i gost predavač, prodekan za znanost s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Nikola Mišković. Ta rasprava se nadovezala na nedavnu strategiju Europske komisije “Oblikovanje digitalne budućnosti Europe”, kojoj je jedan od glavnih stupova bijela knjiga o umjetnoj inteligenciji, kaže se u priopćenju.
 
Izvor: Hina

Pisane vijesti | Darko Horvat