Horvat: Želimo investicije koje stvaraju dodanu vrijednost

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sudjelovao je danas na konferenciji  "InvestCro: Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj" u organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24sata.

Ministar je poručio da su Hrvatskoj potrebne investicije koje stvaraju dodanu vrijednost i uključuju iskorištavanje novih tehnologija te otvaraju kvalitetna radna mjesta, pri čemu i u ovoj godini očekuje dinamiziranje rasta ulaganja. 

"Ne želimo samo više investicija, želimo bolje investicije, one koje stvaraju dodanu vrijednost i uključuju iskorištavanje novih tehnologija", kazao je.

Ministar Horvat smatra da Hrvatska zavrjeđuje i treba gospodarski rast od pet posto te da se korak po korak ide prema tome, pri čemu se jača konkurentnost i stvaraju bolji uvjeti poslovanja i ulaganja, osobito u razvoju projekata koji će dovesti do novih inovativnih rješenja.

Napomenuo je i da se Hrvatska nalazi nadomak investicijskog rejtinga te očekuje da će je rejting agencije ove godine podići za tu jednu stepenicu.

"U ovoj godini,  očekujem još bolju dinamiku investicija, uz osobito značajan rast proizvodnih investicija. Horvat je istaknuo pet novih natječaja kojima se identificira inovacijski potencijal i prilike za hrvatske poduzetnike, pa je tako uvjeren da će se do kraja godine u istraživanje i razvoj plasirati 303 milijuna eura. 

Ministar je spomenuo i jučerašnji sastanak s pet švicarskih tvrtki, od kojih dvije već posluju u Hrvatskoj, dok preostale tri to tek planiraju. One bi trebale otvoriti 286 novih radnih mjesta. Horvat navodi da će službenici Ministarstva gospodarstva s predstavnicima triju tvrtki ovaj tjedan obići sjeverozapadnu Hrvatsku u potrazi za poduzetničkom zonom ili postojećom halom, gdje bi te kompanije trebale razvijati svoje buduće poslovanje.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti