Hrvatska će se uključiti u devet programa Europske zajednice

Hrvatska bi u ovoj i idućoj godini trebala sudjelovati u devet programa Europske zajednice, među njima i programima namijenjenim istraživanju i tehnološkom razvoju, malom i srednjem poduzetništvu, jednakosti spolova.

ZAGREB, 10. ožujka 2005 (Hina) - Hrvatska bi u ovoj i idućoj godini trebala sudjelovati u devet programa Europske zajednice, među njima i programima namijenjenim istraživanju i tehnološkom razvoju, malom i srednjem poduzetništvu, jednakosti spolova.

Da bi to omogućila Vlada se danas suglasila da resorna ministarstva započenu pregovore s EU za sudjelovanje u tim programima, a detalji će biti uređeni posebnim memorandumima.

Hrvatska od 2004. ima mogućnost sudjelovanja u 25 programa Europske zajednice, a interes je pokazan za sudjelovanje u devet programa, koji duže traju, ove, iduće godine ili i duže, izvijestila je novinare nakon sjednice Vlade državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić.

Uz već navedene, Hrvatska bi se uključila i u programe inteligentna energija, mjere Zajednice na području zapošljavanja, Carine 2007., Fiscalis 2007. namijenjenom poboljšanju rada poreznog sustava, zatim program Marco Polo namijenjen boljem korištenju transportnih sustava, posebice pomorskog i željezničkog prometa, te IDAbc namijenjen razvoju infomratičko-komunikacijske tehnologije.

Hrvatska bi za sudjelovanje u tim programima plaćala članarinu od 30.000 do 10 milijuna eura, a najviša je za Šesti okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj, koji pruža i najviše mogućnosti.

Pejčinović Burić ističe da bi se 75 posto moglo platiti iz Phare programa, a 25 posto bi se financiralo iz državnog proračuna.

Značaj uključivanja u programe vidi u omogućavanju uključivanja velikog broja institucija i osoba iz Hrvatske u europske tokove i suradnju, upoznavanje s najnovijim razvojima u sektorskoj politici i slično.



Pisane vijesti