Hrvatska donirala AstraZenecino cjepivo Bosni i Hercegovini

Slika /Vijesti/2021/lipanj/07 lipnja/HN20210607071816.JPG

Hrvatska je donirala 30.000 doza AstraZenecina cjepiva Bosni i Hercegovini, objavio je u potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Donacija se temelji na Odluci Vlade Republike Hrvatske o upućivanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Kosovu. 

Hrvatska je Bosni i Hercegovini donirala 30.000 doza cjepiva Astrazenece pomogavši joj tako u borbi protiv covid pandemije, a tim povodom je Božinović u službeni posjet primio ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević. 

Donacija se temelji na Odluci Vlade Republike Hrvatske o upućivanju humanitarne pomoći susjednim zemljama; BiH, Crnoj Gori i Republici Kosovu. 

Nakon sastanka, Gudeljević je na konferenciji za medije najavila da će "ovo cjepivo biti raspoređeno na način da će 15 tisuća doza ići sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 tisuća doza će se rasporediti na ostatak Bosne i Hercegovine".

Božinović se nadovezao kazavši da "nema separatnih rješenja kad govorimo o borbi protiv covida, ne može niti jedna država imati taj luksuz da se sama bori i izbori jer ovo je globalna pandemija".

Europska unija i njezine države članice surađuju kako bi zemljama u susjedstvu pomogle na zdravstvenom, socijalnom i gospodarskom planu, a da bi se ostvario cilj globalne solidarnosti, EU je uspostavio mehanizam COVAX za isporuku i distribuciju cjepiva trećim zemljama.

Europska unija je "možda i među najvećim donatorima cjepiva kroz sustav COVAX-a, a obveza koja je preuzeta na globalnoj razini je nekih 2,2 milijarde cjepiva tijekom 2021. godine", istaknuo je Božinović.

Očekujemo da će kazna za Mladića biti primjerena

Odgovarajući na pitanja novinara, Božinović je kazao kako očekuje da će kazna za ratnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića biti primjerena.

''Očekujemo da kazna za Ratka Mladića bude primjerena, međutim niti jedna kazna ne može vratiti živote i biti adekvatna kompenzacija za ono što su u BiH i Hrvatskoj učinile postrojbe pod njegovim vodstvom'', ocijenio je Božinović uoči konačne presude Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne
kaznene sudove (MICT) za genocid i ratne zločine u BiH najavljene za utorak.

Govoreći o procjepljivanju u susjednim zemljama, Božinović je naglasio da će Hrvatska sklapati bilateralne sporazume o priznavanju digitalnih potvrdi o cijepljenju.

Upitan hoće li Hrvatska poput Slovenije potpisati sporazum sa Srbijom o međusobnom priznavanju digitalnih potvrdi, Božinović je odgovorio kako ne zna kakav je sporazum Srbija potpisala sa Slovenijom te je naglasio da  Slovenija još uvijek nije uspostavila sustav za izdavanje EU digitalnih covid potvrda, a koji je na snazi u Hrvatskoj od 1. lipnja. Gudeljević je dodala da BiH još uvijek čeka iz Srbije brojke o državljanima BiH koji su se cijepili u toj državi.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Davor Božinović