Hrvatska i Ukrajina nastavljaju jačati bilateralne odnose

  • Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/3 prosinca/IMG_8292-m.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić održala je sastanak s potpredsjednicom Vlade Ukrajine za europske i euroatlantske integracije Ivannom Klympush-Tsintsadze.

Prethodno se potpredsjednica ukrajinske Vlade u Banskim dvorima sastala s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejem Plenkovićem, koji je naglasio važnost daljnjeg jačanja bilateralnih odnosa Hrvatske i Ukrajine.

Ministrica Pejčinović Burić istaknula je da Hrvatska pruža podršku Ukrajini na njezinom europskom putu, kroz operativnu i tehničku pomoć te prijenos iskustava. Pohvalila je napredak u provedbi reformi u Ukrajini, koje unatoč teškoj sigurnosnoj situaciji i izazovima, dobro napreduju i približavaju Ukrajinu euroatlantskim integracijama.

Pejčinović Burić i Klympush-Tsintsadze izrazile su zadovoljstvo suradnjom u okviru Radne skupine za suradnju RH-Ukrajina, radom Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju, kao i pozitivnim trendom u gospodarskoj razmjeni i turizmu, koje se očituje povećanjem broja gostiju iz Ukrajine. Ministrica Pejčinović Burić kazala je da hrvatske tvrtke izražavaju spremnost za poslovanjem u Ukrajini i to u IT sektoru, energetskoj, farmaceutskoj, kemijskoj industriji i ostalim granama gospodarstva. 

Tijekom susreta bilo je riječi o ukupnoj sigurnosnoj situaciji u Ukrajini i njezinom okruženju. Izražena je zabrinutost aktualnom situacijom u Azovskom moru i Kerčkom prolazu, ruskim aktivnostima i daljnjom eskalacijom napetosti, koja je rezultirala ozljeđivanjem i zarobljavanjem ukrajinskih mornara, kao i blokadom ukrajinskih luka i sprječavanjem pomorskog prometa.

Ministrica Pejčinović Burić pozvala je na suzdržanost, poštivanje međunarodnog prava i sprječavanje daljnje eskalacije.  Poručila je da Hrvatska nastavlja snažno podupirati teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova



Pisane vijesti | Andrej Plenković