Hrvatska je od danas dio EU MED, osnažujemo utjecaj i mediteransku pripadnost

  • Slika /Vijesti/2021/rujan/17 rujna/21-09-17_0184__DPC2482.jpg

Premijer Plenković je u Ateni sudjelovao na sastanku na vrhu skupine "EU MED", kojoj su se pridružile Hrvatska i Slovenija. „Hrvatska i Slovenija će biti dodana vrijednost mediteranskoj suradnji unutar Europske unije“, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković iskazao je zadovoljstvo boravkom u Ateni te je zahvalio grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu, kao i ostalim predstavnicima EU MED, na prihvaćanju Hrvatske u članstvo. 

Naglasio je da Hrvatska ima korijene u mediteranskom krugu civilizacija te je  posvećena jačanju suradnje - ne samo kroz intenzivan politički dijalog, već i kroz osnaživanje odnosa u gospodarstvu i kulturi. 

Predsjednik Vlade zahvalio je grčkom premijeru Mitsotakisu na izvrsnom bilateralnom susretu, pri čemu je naglašeno načelo solidarnosti.

„Grčka je pokazala solidarnost, zajedno s drugima, kada su Hrvatsku pogodila dva jaka potresa. Mi smo pomogli Grkoj ovog ljeta kada smo poslali kanader da pomognemo grčkom narodu u borbi protiv razarajuće prirodne katastrofe“, kazao je.

Jačanje vanjskih granica EU-a

Premijer Plenković poručio je da je danas bila odlična prilika osvrnuti se na probleme s kojima se suočavaju mediteranske zemlje, ali i svijet – klimatske promjene, globalno zagrijavanje i rast razine mora. To će sve imati posljedice na političku stabilnost ostatka svijeta i mijenja način života u Europi. 

„Ovdje su zemlje koje se suočavaju sa zapadno-mediteranskom, središnje-mediteranskom i istočno-mediteranskom migrantskom rutom. Naša debata o ovoj temi, odnosno jačanje vanjskih granica EU-a, ključna je u suočavanju s novim okolnostima u Afganistanu“, kazao je.

Vezano za borbu protiv pandemije Covid-19, premijer je izdvojio covid potvrde i ubrzavanje procesa cijepljenja. „Svaka od naših zemalja, čija gospodarstva su orijentirana na turizam, može na tome naučiti jedna od druge“, dodao je.

Premijer je kazao da se sada iz faze očuvanja radnih mjesta, ulazi u fazu njihova kreiranja. Pritom je izdvojio instrument EU sljedeće generacije.

„To je 'poluga' koja će nam pomoći postići otpornost, oporavak i brzi gospodarski rast, kao što je bio prije pandemije“, rekao je. 

Što se tiče političkih i sigurnosnih tema, izvijestio je da su izražene dobro poznate pozicije – solidarnost i potpora vezano za Cipar, stabilnost i mir vezano za Sjevernu Afriku. 

Predsjednik Vlade poručio je da se raduje sudjelovanju na budućim susretima.

„Hrvatska i Slovenija će biti dodana vrijednost mediteranskoj suradnji unutar EU-a“, zaključio je.

Pisane vijesti | Andrej Plenković