Hrvatska je predana produbljivanju suradnje unutar Inicijative triju mora

  • Slika /Vijesti/2023/Rujan/06 rujna/VRH_3512-01.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u Bukureštu na 8. sastanku na vrhu Inicijative triju mora i za sutra predviđenom Poslovnom forumu. Nakon poslijepodnevnog predsjedničkog panela održana je zajednička konferencija za medije na kojoj su, uz hrvatskog premijera, sudjelovali predsjednici Rumunjske, Poljske i Litve.

om je prilikom premijer Plenković čestitao rumunjskom predsjedniku na odličnoj organizaciji ovogodišnjeg sastanka na vrhu te izrazio zadovoljstvo Hrvatske, kao suosnivačice Inicijative triju mora, što su danas u Bukureštu raspravljene teme poput sigurnosne, energetske, ekonomske i prometne suradnje između zemalja članica.
 
''Hrvatska je predana suradnji unutar Inicijative triju mora kako u političkom smislu, tako i u konkretnim projektima što se očituje u sudjelovanju brojnih hrvatskih gospodarstvenika na sutrašnjem Poslovnom forumu. To ne čudi jer trećina naše trgovinske razmjene otpada na  zemlje članice ove Inicijative. Stoga je ona izuzetno važna za produbljivanje naše suradnje'', poručio je Plenković.
 
Podsjetio je da je Hrvatska od prošlogodišnjeg summita u Rigi ostvarila svoja dva strateška cilja – ulazak u schengensko područje i eurozonu istoga dana, 1. siječnja, te nedugo nakon toga pridružila se i Europskom stabilizacijskom mehanizmu.
 
''Kako je jedan od ciljeva Inicijative triju mora jačanje pozicije država članica unutar Europske unije, smatramo da našim ulaskom u ove dvije dublje integracije možemo dodatno doprinijeti jačanju pozicija država članica Inicijative na razini Europskog vijeća, između ostalog podupirući ambicije Rumunjske za ulazak u schengenski prostor u što skorije vrijeme. Hrvatska će se snažno zalagati za to.''
 
Predsjednik Vlade iskazao je zadovoljstvo današnjom prigodom da se još jednom potvrdi  solidarnost s Ukrajinom, žrtvom brutalne ruske agresije.
 
''Jasno smo iskazali našu predanost da nastavimo pomagati Ukrajini, ne samo u političkom smislu, već i u ekonomskom, financijskom i vojnom, jer znamo što znači biti žrtva i znamo tko je ovdje agresor'', kazao je.
 
Dodao je kako se danas raspravljalo i o međusobnoj potpori i pomoći u ovim vremenima kada klimatske promjene ugrožavaju ljudske živote. 
 
''Vidjeli smo strašne poplave koje su ovog ljeta pogodile Austriju i Sloveniju. Danas je inženjerijska pukovnija Hrvatske vojske postavila most u Sloveniji i to je jasan znak solidarnosti i pomoći susjednim zemljama. U isto vrijeme naš vatrogasni zrakoplov već treći put ovoga ljeta pomaže u borbi protiv velikih požara u Grčkoj.''
 
Za kraj je istaknuo kako će Hrvatska nastaviti podržavati energetske i transportne projekte u regiji.
 
''Nakon ulaganja u LNG terminal na Krku, Hrvatska sada puno ulaže u plinovode, kao i u prometne pravce, posebno u koridor Vc koji će biti završen tijekom iduće godine'', zaključio je premijer Plenković.


 
Hrvatske luke za izvoz ukrajinskog žita
 
Prije konferencije za medije, u svom obraćanju tijekom predsjedničkog panela, premijer Plenković ponovno je ponudio da se ukrajinsko žito izvozi preko hrvatskih luka, nakon što je propao UN-ov sporazum koji je omogućavao da hrana iz Ukrajine stigne na svjetsko tržište.
 
"Hrvatska sebe vidi kao mediteranska vrata za srednju Europu i zato smo ponudili više mogućnosti u našim lukama, posebno u našoj strateškoj luci Rijeci", rekao je i dodao da Vlada radi na željezničkom povezivanju Rijeke na Jadranu i luke Vukovar na Dunavu.

Energetska, transportna i digitalna suradnja ključna područja u kojima moramo osnažiti povezanost

Drugog dana boravka u Bukureštu, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na otvorenju Poslovnog foruma Inicijative triju mora, čiji je cilj osnažiti gospodarsku suradnju između zemalja članica Inicijative.

Podsjetivši da je Hrvatska, uz Poljsku, jedan od suosnivača ove Inicijative premijer Plenković istaknuo je da se u vremenu kada je Inicijativa nastala nije mogla predvidjeti trenutna kriza koja je posljedica brutalne agresija Rusije na Ukrajinu.

Stoga se suradnju zemalja Inicijative treba promatrati i u kontekstu tektonskih promjena u smislu temeljnih vrijednosti, međunarodnog prava i globalnog sustava suradnje.

Svijet se promijenio, kazao je premijer, a to je, uz velike klimatske promjene, utjecalo i na strukturne promjene u transportnim, gospodarskim i energetskim pravcima u posljednjih 18 mjeseci, što zahtijeva prilagodbu i država i gospodarstava i kompanija i trgovine.

Trećina trgovinske razmjene Hrvatske, istaknuo je premijer Plenković, odvija se sa zemljama članicama Inicijative triju mora.

Energetska, transportna i digitalna suradnja ključna su područja u kojima trebamo osnažiti međusobnu povezanost te povećati trgovinu i zajedničku korist, dodao je.

    

Pridruživanje Grčke osnažilo poziciju Inicijative triju mora unutar EU

Koncept Inicijative triju mora stoga treba pomoći gospodarstvenicima da povećaju međusobnu trgovinu.

Premijer Plenković smatra kako je sljedeće što treba učiniti snaženje pozicije zemalja članica Inicijative unutar Europske unije, čemu pridonosi i jučerašnje priključivanje Grčke koje čini grupu ovih zemalja utjecajnijom u smislu financiranja projekata u tom dijelu Europe.

Govoreći o financiranju europskim sredstvima, premijer Plenković istaknuo je kako se pokazalo da uobičajeni višegodišnji financijski okviri više nisu bili dovoljni pa je Europska unija pružila zemljama članicama važan mehanizam kao odgovor na recentne krize – Instrument EU iduće generacije.

Sada se, dodao je, i uz pomoć Programa REPower EU, povećavaju investicije u energetsku i transportnu infrastrukturu diljem kontinenta, a dio tih projekata provodi se unutar granica Inicijative triju mora.

Uz to, snažna podrška i uključenost Sjedinjenih Američkih Država toj Inicijativi daje i transatlantsku dimenziju.

Važno je zadržati jedinstvo ključnih aktera i nastaviti s potporom Ukrajini

I u ovoj prigodi premijer Plenković još jednom je izrazio snažnu potporu Hrvatske Ukrajini, ne samo u smislu političke deklaracije ili humanitarne i tehničke pomoć, već i konkretne pomoći u ukrajinskoj borbi za slobodu.

Stoga smatra da je važno zadržati jedinstvo ključnih europskih i međunarodnih aktera, nastaviti s gospodarskom i financijskom pomoći Ukrajini te izdržati unutarnje pritiske u svakom društvu nastale uslijed posljedica ekonomske i socijalne krize.

Zahvalivši Rumunjskoj na organizaciji ovog sastanka na vrhu, premijer Plenković svim je sudionicima zaželio uspješan Poslovni forum.

Uspješan nastup dvadesetak hrvatskih gospodarstvenika na Poslovnom forumu

Uoči povratka u Zagreb u izjavi za medije premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na sastanku na vrhu Inicijative triju mora.

„Vidi se privrženost svih sudionica da i dalje pojačavaju suradnju u području, prije svega, energetike, prometa, digitalnog društva i investicija. Drago mi je da se Inicijativi priključila i Grčka, što nam daje dodatnu težinu i vrijednost unutar same Europske unije, a da je status pridružene dobila Moldova, kao što je i Ukrajina to dobila prošle godine“, istaknuo je.

Što se tiče Poslovnog foruma, premijer je kazao kako na njemu sudjeluje preko tisuću gospodarstvenika iz niza zemalja, uz snažnu podršku međunarodnih financijskih i ekonomskih institucija te Sjedinjenih Američkih Država.

Nastup dvadesetak hrvatskih gospodarstvenika koji su došli promovirati projekte koji su važni za Hrvatsku, dodao je, potvrđuje da velike investicije u energetsku i prometnu infrastrukturu direktno pridonose onome što je trenutno prioritet.

„Idealna tema u okviru Inicijative triju mora je potpora Ukrajini pri izvozu žita kroz putove solidarnosti kako bi se te ogromne količine žita izvezle u treće zemlje“, zaključio je.

     

 

Pisane vijesti