Hrvatska potpisala Memorandum o razumijevanju s EK

Memorandum o razumijevanju o pristupanju Hrvatske Šestom okvirnom programu (FP6) Europske zajednice za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti potpisali su u petak u Zagrebu povjerenik Europske komisije za znanost i istraživanje Janez Potočnik i hrvatski ministar znanosti Dragan Primorac.

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Memorandum o razumijevanju o pristupanju Hrvatske Šestom okvirnom programu (FP6) Europske zajednice za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti potpisali su u petak u Zagrebu povjerenik Europske komisije za znanost i istraživanje Janez Potočnik i hrvatski ministar znanosti Dragan Primorac.

"Sada ste praktički postali članica EU, što se tiče znanosti i istraživanja. Potpisivanje ovog Memoranduma važno je za Hrvatsku jer su joj sada otvoreni svi programi znanosti i istraživanja", kazao je Potočnik nakon potpisivanja Memoranduma.

Potočnik je izrazio zadovoljstvo što je u procesu screeninga znanost bila prvo poglavlje te je istaknuo da je vrlo zadovoljan onime što je Hrvatska pokazala.

Hrvatski premijer koji je nazočio potpisivanju Memoranduma također je ponovio koliko je ovaj sporazum važan.

"Nije slučajno da je određeno da prvo poglavlje u screeningu bude znanost. Time smo dali jasan signal na čemu će se temeljiti budućnost uspjeha EU, ali i Hrvatske", rekao je Sanader.

"Ako Hrvatska želi biti kompetitivna i suprotstaviti se ekonomijama koje nadiru, poput Kine i Rusije, jedini instrument za to je znanje", naglasio je Sanader.

Dragan Primorac istaknuo je da potpisivanjem Memoranduma Hrvatska postaje društvo koje se temelji na znanosti.

Sanader je ovu prigodu iskoristio da zahvali Potočniku na potpori koju je pružao Hrvatskoj prije nego što je dobila datum početka pregovora.

Šesti okvirni program EU-a za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti najveći je europski istraživački program.

Utemeljen na Sporazumu kojim se uspostavlja EU, Okvirni program ima dva strateška cilja: ojačati znanstvenu i tehnološku bazu industrije i potaknuti međunarodnu konkurentnost Europe, promičući istodobno istraživačke aktivnosti koje podupiru druge europske politike.

Šesti okvirni program otvoren je 2002. godine i zatvorit će se 2006. godine kada se otvara sedmi ciklus.

Hrvatska je od početka Šestog okvirnog programa sudjelovala u statusu treće zemlje i grupe Zapadni Balkan.

Potpisom Memoranduma o razumijevanju hrvatskim se znanstvenicima otvara mogućnost neograničenog pristupa svim natječajima i dobivaju se prva sudjelovanja jednaka onima koje imaju zemlje članice EU.

Prema službenoj statistici EU-a samo u 2004. godini ukupna sredstva dodijeljena hrvatskim partnerima iznose oko 2,2 milijuna eura, kazao je hrvatski ministar znanosti.

Tim Memorandumom Hrvatska će dobiti status pridružene zemlje što će joj otvoriti veće mogućnosti sudjelovanja u okvirnom programu. Svi natječaji u sklopu FP6 od 1. siječnja 2006. bit će otvoreni Hrvatskoj.



Pisane vijesti