Hrvatska snažno podupire BiH u kojoj sva tri naroda trebaju biti ravnopravna

  • Slika /Vijesti/2024/Ožujak/02 ožujka/VRH_8140-01.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Banjoj Luci na euharistijskom slavlju povodom ređenja novog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića.

Čestitka i podrška novom biskupu banjolučkom mons. Majiću, zahvala biskupu Komarici
 

Predsjednik Vlade Plenković sastao se u Banjoj Luci s novim banjolučkim biskupom mons. Željkom Majićem i umirovljenim biskupom mons. Franjom Komaricom. Plenković je izjavio kako ovim dolaskom želi dati potporu novom biskupu mons. Majiću i zahvaliti se biskupu Komarici na svemu što je učinio za Banjolučku biskupiju, njezine vjernike i hrvatski narod u BiH.
 
"Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva", kazao je Plenković.
 
Istaknuo je kako je važno da hrvatska Vlada još jednom demonstrira potporu Hrvatima sjeverozapadne Bosne, kao što snažno podupire ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.
 
Na pitanje može li se nešto dodatno učiniti kako bi se potaknuo povratak Hrvata na područje Banjolučke biskupije, u kojoj je ostalo svega oko 30 tisuća vjernika, Plenković je kazao da je najbolji put osigurati trajnu stabilnost i ubrzati proces europskih integracija.
 
"Kako je Hrvatska snažnija, a Bosna i Hercegovina stabilnija, i cijelo ozračje okrenuto prema europskom putu, vjerujem da će i brojni Hrvati koji su tu prije živjeli, sve više dolaziti u svoje prijeratne domove", kazao je Plenković.
 
Europski put BiH
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je danas u Banjoj Luci kako očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom, te poručio kako će Hrvatska nastaviti snažno podupirati tu zemlju na njenom europskom putu, kao i Hrvate koji u njoj žive.
 
"Mi se borimo za Bosnu i Hercegovinu kao da se borimo za Hrvatsku", kazao je Plenković.
 
Uvjeren je da Bosna i Hercegovina može ostvariti postavljeni cilj, naglasivši kako je u stalnoj komunikaciji s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.
 
"Donose se zakoni i provode se reforme", kazao je Plenković, dodajući kako sve njegove kolege u državama članicama Europske unije prate i prepoznaju napredak koji je BiH ostvarila.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti