Hrvatska u rujnu s najvećim padom stope nezaposlenosti u EU

Hrvatska je u rujnu zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini među zemljama Europske unije, premda je ta stopa i dalje među najvišima u 28-članoj Uniji, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata. 
U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u rujnu kliznula na 12,6 posto, s revidiranih 12,8 posto u kolovozu. Prvotnom procjenom Eurostata za kolovoz stopa nezaposlenosti bila je procijenjena na 12,9 posto.

U rujnu prošle godine iznosila je 16,4 posto, što znači da je Hrvatska, prema podacima Eurostata, zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini među članicama EU-a. Slijede Cipar, s padom stope nezaposlenosti za 2,3 postotna boda, te Španjolska, gdje je stopa nezaposlenosti smanjena za 2,1 postotni bod.

U Hrvatskoj je bez posla u ovogodišnjem rujnu prema Eurostatovim podacima bilo 231 tisuća građana, četiri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji rujan, broj nezaposlenih smanjen je za 79 tisuća, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.


Nepromijenjene stope nezaposlenosti u EU i eurozoni

U EU u cjelini u rujnu je stopa nezaposlenosti iznosila 8,5 posto, koliko je iznosila i u kolovozu, prema revidiranim podacima Eurostata. U prošlogodišnjem rujnu iznosila je 9,2 posto. Na razini EU-a stopa je nezaposlenosti tako najniža od veljače 2009. godine, navodi se u Eurostatovu priopćenju. Prvotnim podatkom Eurostat je za kolovoz procijenio stopu nezaposlenosti od 8,6 posto.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je 10 posto, kao i u prethodnom mjesecu. Eurostat je također revidirao prvotno procijenjenu stopu za kolovoz od 10,1 posto. U 19-članom gospodarstvu stopa je nezaposlenosti tako na najnižim razinama od lipnja 2011. godine. U rujnu prošle godine iznosila je 10,6 posto. 

Na razini 28-članog EU-a, prema procjenama Eurostata, bez posla je bilo ukupno 20,789 milijuna građana, od čega njih 16,181 milijun u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 150 tisuća, a u eurozoni za 101 tisuću. 

Na godišnjoj je razini u EU broj nezaposlenih smanjen za 1,596 milijuna, a u 19-članoj eurozoni za 905 tisuća.

Nastavljen pad nezaposlenosti mladih 

U dobnoj skupini do 25 godina, stopa nezaposlenosti u EU u rujnu je smanjena na 18,2 posto, s 18,5 posto u mjesecu ranije. U rujnu prošle godine iznosila je 20 posto.
I u eurozoni je stopa smanjena, na 20,3 posto, s 20,6 posto u kolovozu i 22,2 posto u prošlogodišnjem rujnu.

U rujnu je u EU u cjelini bez posla bilo 4,125 milijuna mladih, od čega njih 2,875 milijuna u eurozoni. U odnosu na isti mjesec godine ranije na razini EU-a njihov je broj smanjen za 425 tisuća, a u eurozoni za 243 tisuće. 

Najnižu stopu nezaposlenosti mladih među zemljama članicama zabilježila je Njemačka, od 6,8 posto, dok je najviša zabilježena u Grčkoj, od 42,7 posto u srpnju, u Španjolskoj, od 42,6 posto te u Italiji, od 37,1 posto.

Za Hrvatsku su za ovu dobnu skupinu objavljeni kvartalni podaci. Stopa nezaposlenosti mladih u trećem je tromjesečju iznosila 29,4 posto, nasuprot 31,7 posto u drugom tromjesečju, dok je u istom razdoblju lani iznosila 44,4 posto, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. Prema njihovim podacima bez posla je u trećem kvartalu bilo 54 tisuće mladih, u usporedbi s 59 tisuća u prethodnom tromjesečju i 72 tisuće u istom razdoblju lani. 


 

Pisane vijesti | Statistike