Hrvatska vojska bila je i ostaje jamac sigurnosti i stabilnosti hrvatske države i postojan čuvar našega naroda

  • Slika /Vijesti/2021/svibanj/28 svibnja/VRH_4306.png

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u Hrvatskom narodnom kazalištu. Obraćanje predsjednika Vlade prenosimo u cijelosti:

"Posebna mi je čast biti danas na svečanosti proslave 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske vojske.  28. svibnja jedan je od najvažnijih datuma u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

Toga dana 1991. godine održano je povijesno postrojavanje Zbora narodne garde samo nekoliko tjedana nakon krvavih događaja u Pakracu, Plitvicama i Borovu Selu.
 
Bio je to tada smion, ali i odrješit odgovor svima koji su stali nasuprot slobodi Hrvatske.

To je bio i odraz nepokolebljivosti i spremnosti hrvatskog naroda da se, bez obzira na izazove i cijenu, izbori za svoju slobodu i samostalnost, i tako ostvari tisućljetni san o vlastitoj državi.

Osnivanjem Zbora narodne garde, zahvaljujući odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, Hrvatska je ustrojila oružanu silu koja je stala u obranu hrvatskog naroda protiv daleko nadmoćnije neprijateljske sile.
 
Hrvatska vojska simbol je zajedništva
 
Za razliku od drugih vojski u Europi, naše oružane snage razvijale su se, opremale i obučavale iz temelja u trenutcima izravne ugroze na bojištima diljem Hrvatske. 
 
To nije bio nimalo lak zadatak, ali iz zajedništva, odlučnosti i borbenosti koje su krasili te prve hrvatske vojnike na samom početku Domovinskog rata izrasla je današnja Hrvatska vojska, koja je obranila suverenitet hrvatskog naroda i opstojnost hrvatske države.
 
Nažalost, za prirodno i legitimno pravo na vlastitu državu i slobodu koju danas svi uživamo, hrvatski branitelji platili su visoku cijenu, ali pokazali srčanost i hrabrost koji nas i danas ispunjavaju ponosom i zahvalnošću.
 
Veličanstvenim pobjedama u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, kada je oslobođena većina okupiranih područja, stvoreni su preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i povratak Grada Heroja u hrvatski ustavnopravni poredak.
 
Takvim jedinstvenim i bolnim iskustvom malo se koja suvremena europska vojska može ponositi, i zato je ovaj dan važan za cijelu Hrvatsku, jednako za sudionike tih dana slave, kao i za današnje naraštaje koji svoju budućnost mogu graditi kao slobodni ljudi zahvaljujući podnesenim žrtvama.
 
Rat je, nasreću, odavno gotov, ali naša zahvalnost i ponos ne blijede.
 
Razvoj Hrvatske vojske od Domovinskog rata do respektabilne vojne sile
 
Od Domovinskog rata do danas, kontinuirano se razvijala Hrvatska vojska i postala respektabilna vojna sila. To je jamac stabilnosti i naše sigurnosti, zahvaljujući čemu je Hrvatska već 12 godina članica NATO-a, najvećeg vojno-političkog saveza u povijesti.
 
Svoj put Hrvatska vojska nastavila je kroz transformaciju s ratnog na mirnodopski ustroj, nastavljajući služiti hrvatskom narodu, osobito u situacijama elementarnih nepogoda. To smo vidjeli i prigodom ovih većih potresa koji su nas pogodili prošle godine.
 
No, u ratu stečeno iskustvo nezamjenjiva su prednost zahvaljujući kojoj hrvatski vojnici i danas uživaju poštovanje i ugled među našim partnerima i saveznicima.
 
Hrvatski vojnici danas pridonose očuvanju mira i sigurnosti diljem svijeta u brojnim međunarodnim misijama ili operacijama Ujedinjenih naroda, NATO-a ili Europske unije, kao i u međunarodnim vojnim vježbama.
 
U tim su se okvirima hrvatski vojnici nebrojeno puta dokazali svojom profesionalnošću, čime na najbolji način doprinose ugledu Hrvatske.
 
Zato, međunarodnom vojnom vježbom „Immediate Response“, ovom svečanom akademijom, te postrojavanjem pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u Kranjčevićevoj ulici, dostojanstveno odajemo priznanje Hrvatskoj vojsci, njenim bivšim i sadašnjim pripadnicima i svim hrvatskim braniteljima.
 
Neka je vječna hvala i slava svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kojih se danas posebno sjećamo i koji su dali neizmjeran doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske.

Svima nama, a posebno mladim hrvatskim vojnicima, oni ostaju trajan primjer o tome kako se brane hrvatski nacionalni interesi.
 
Gradeći na toj tradiciji već pet godina radimo na osnaživanju Hrvatske vojske radi uspješnog odgovara na suvremene obrambene i sigurnosne izazove.
 
U prvom mandatu donijeli smo Strategiju nacionalne sigurnosti koja je prepoznala ulogu Hrvatske vojske u okviru sustava domovinske sigurnosti.
 
Kao ključan dio sustava domovinske sigurnosti, Hrvatska je vojska dala velik doprinos pravodobnom odgovoru na sve krize koje su nas pogodile u protekle četiri godine.
 
Vojska je bila oslonac društvu tijekom prirodnih katastrofa, od poplava, požara, potresa do pandemije.
 
To potvrđuje da je bila ispravna i strateški važna odluka o povratku Hrvatske vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin, Pulu i Ploče.
 
To pokazuje da je Hrvatska vojska iz naroda i uvijek uz svoj narod.
 
Nove ugroze i razvoj Hrvatske vojske
 
U dinamičnom međunarodnom okruženju u kojemu se suočavamo s novim ugrozama, Hrvatska mora težiti ostvarivanju najviše razine sigurnosti. 
 
To se odnosi na podizanje razine unutarnje sigurnosti, na zaštitu vanjskih granica, ali i na jačanje obrambenih sposobnosti. 
 
Zato kontinuirano radimo na opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske. Uz podizanje ulaganja u obranu i Hrvatsku vojsku, učinjeni su veliki iskoraci u vezi s materijalnim pravima vojnika koja su im bila oduzeta za vrijeme prethodnih vlada. Značajno smo poboljšali uvjete života i rada hrvatskih vojnika. Pokrenuli smo postupak osnivanja novog Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Frano Tuđman".
 
Danas je hrvatski vojnik opremljen modernom i sofisticiranom opremom koja je proizvod hrvatske obrambene industrije.
 
Početkom godine usvojena je Nacionalna razvojna strategija do 2030. u kojoj je najavljeno jačanje obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske.
 
Naš zajednički cilj ostaje jačati sve grane Hrvatske vojske, spojiti iskustvo generacija vojnika koji su proživjeli Domovinski rat i mladih vojnika kojima trebamo omogućiti poticajne uvjete za kvalitetan razvoj, obrazovanje i obuku u okviru Hrvatske vojske.
 
Nabava višenamjenskog borbenog aviona najveće je ulaganje u osiguranje trajnog mira, kao preduvjeta razvoja i blagostanja
 
U znak zahvalnosti braniteljima i vojnicima, upravo smo danas na sjednici Vlade donijeli povijesnu odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.
 
Ocijenili smo da je ponuda Francuske najbolja i donijeli odluku o nabavi 12 Rafalea, jednog od najboljih višenamjenskih borbenih aviona najnovije generacije.
 
Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najpovoljniju cijenu Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion.
 
Time ćemo očuvati i značajno unaprijediti sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Osigurat ćemo mnogo djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta u sve tri njegove dimenzije – na kopnu, moru i u zraku. Višestruko ćemo povećati moć i obrambene sposobnosti Hrvatske vojske. Steći ćemo moćno strateško sredstvo odvraćanja i podići nacionalnu sigurnost na razinu na kojoj nikad nije bila.
 
Današnjom odlukom ostvarujemo ne samo najveću investiciju u Oružanim snagama od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira, kao preduvjeta razvoja i blagostanja.
 
To će, siguran sam, privući i brojne mlade da se odluče na vojni poziv, a osobito da pristupe Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, koje će moći razvijati novu generaciju pilota koji će imati priliku letjeti na jednom od najboljih aviona današnjice. 
 
Hrvatska vojska bila je i ostat će jamac sigurnosti i stabilnosti hrvatske države i postojan čuvar našega naroda.
 
Dragi pripadnici Hrvatske vojske pozivam vas da i dalje vjerno služite domovini.
 
Svima vam od srca čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, kao i predstojeći Dan državnosti kojega obilježavamo u nedjelju."


Pisane vijesti | Andrej Plenković