Hrvatska za konstruktivan dijalog i suradnju s Turskom

  • Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/08 srpnja/DSC_4951.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima ministra unutarnjih poslova Republike Turske Süleymana Soylua. Uz predsjednika Vlade bio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Predsjednik Vlade Plenković i ministar Soylu izrazili su zadovoljstvo tradicionalno dobrim političkim odnosima Hrvatske i Turske, koji se pozitivno razvijaju još od vremena hrvatske neovisnosti. Soylu je čestitao  Plenkoviću na izboru potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe.
 
Naglasivši kako trgovinska razmjena te turske investicije u Hrvatskoj bilježe rastući trend, predsjednik Vlade Plenković založio se za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje između dviju zemalja.
 
Tijekom sastanka, ministar Soylu izvijestio je o naporima koje Turska ulaže u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovanja ljudima, kao i terorizma.

Predsjednik Vlade osvrnuo se na aktualnu političku i sigurnosnu situaciju u susjedstvu Europske unije.

Naglasio je važnost provedbe dogovora EU-a i Turske o kontroli migracija te podsjetio kako preko 6 i pol tisuća policajaca svakodnevno štiti hrvatsku granicu te daje velik doprinos u sprječavanju ilegalnih migracija.

Plenković je predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine, poručivši kako će se Hrvatska nastaviti zalagati za konstruktivan dijalog i suradnju EU-a s Turskom.

Istaknuo je i da današnji model uređenja odnosa između hrvatske Vlade i Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i položaj Islamske zajednice u hrvatskom društvu može biti primjer brojnim državama.
 
Ministar Soylu se tijekom posjeta Hrvatskoj sastaje s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, s kojim potpisuje i Memorandum o suradnji policijskih akademija Hrvatske i Turske.

Pisane vijesti | Andrej Plenković