Hrvatska želi da se covid putovnice počnu primjenjivati što prije

Slika /Vijesti/2021/svibanj/21 svibnja/HN20210521047944.JPG

Svi sudionici dva probna događaja - poslovnog eventa i vjenčanja, testirani su na covid-19 i negativni su na PCR testu, objavio je Krunoslav Capak. Ministar zdravstva ocijenio je da optimistični epidemiološki podaci omogućavaju pretpostavke za dobru turističku sezonu. "Povećava se broj cijepljenih, premašili smo milijun utrošenih doza i dosegnuli 34,2 posto cijepljenih odraslih osoba", kazao je Beroš. Davor Božinović je istaknuo da Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da se covid putovnice što prije počnu primjenjivati.

Svi sudionici dva probna događaja - poslovnog eventa i vjenčanja, testirani su na covid-19 i negativni su na PCR testu, objavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Capak je istaknuto da je broj zaraženih u proteklom tjednu pao za 38 posto, broj otpuštenih iz bolnica veći je od broja hospitaliziranih, a idućeg tjedna bit će donesena odluka o mogućem popuštanju epidemioloških mjera budući da postojeće mjere istječu 31. svibnja.

Probni događaji pokazuju da smo blizu normale

Trenutno bilježimo 38,4 posto manje novozaraženih u odnosu na prošli tjedan. Trenutna incidencija novoboljelih na 100.000 stanovnika je 262.5, najnižu ima Istarska, a najvišu Varaždinska županija, dok smo u EU na 18. mjesto. Po smrtnosti smo na 20. mjestu u EU. 

HALMED-u su prijavljene 3363 sumnje na nuspojave - 1680 na Pfizer, 1406 na AstraZenecu, 263 na Modernu i devet na Johnson&Johnson.

Capak kaže kako su rezultati testiranja sudionika probnih događaja dokaz da je takve događaje moguće organizirati ako na njima sudjeluju cijepljeni, preboljeli ili testirani. To pokazuje da smo blizu normale, kazao je i najavio održavanje još jednog takvog događaja, ovoga puta simpozija u Istri. 

Kad je riječ o ljudima koji su se cijepili izvan Hrvatske, oni se moraju obratiti zavodima za javno zdravstvo da bi bili upisani u registar cijepljenih, a moći će se cijepiti svi koji borave u Hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo i svrhu boravka. 

"Postoji i mogućnost upisa stranaca koji nemaju naše dokumente. Primjerice, cijepili smo 500 diplomata i njihove obitelji, oni nemaju hrvatske dokumente, ali mi smo to unijeli u bazu podataka", rekao je Capak.

Epidemiološki podaci upućuju na dobru turističku sezonu

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je da optimistični epidemiološki podaci omogućavaju pretpostavke za dobru turističku sezonu. Povećava se broj cijepljenih, premašili smo milijun utrošenih doza i dosegnuli 34,2 posto cijepljenih odraslih osoba, a jučer je postavljen novi rekord od preko 57.000 dnevno utrošenih doza.

Beroš kaže kako je vlastitim sudjelovanjem u cijepljenju želi pokazati da svatko može dati doprinos u postizanju ciljeva "Ne bildam svoj imidž nego je trenutno najbitniji proces, a to je cijepljenje. Samo zajednički možemo ostvariti rezultate i graditi bolje sutra", poručio je.

Zdravstvena inspekcija koju je uputio u KBC Sestara milosrdnica provjerit će je li bilo nezakonitosti u radu. "Najozbiljnije sam shvatio sve što je rečeno o nezakonitim radnjama i poduzeo sam korake. Inzistirat ću da to bude širokoobuhvatno, duboko i brzo gotovo. Odlučan sam rasvijetliti nepravilnosti,
ne samo tu, već i šire", ustvrdio je.

Upitan može li se Dijana Zadravec, smijenjena predstojnica Zavoda za radiologiju, kandidirati za ravnateljicu KBC-a odgovorio je da će Upravno vijeće analizirati pristiglu dokumentaciju i vidjeti tko je najbolji izbor za ravnatelja.

Idući tjedan o mogućem popuštanju mjera

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će se idući tjedan promišljati o mogućem popuštanju mjera od 1. lipnja.

"Pred nama je tjedan u kojem ćemo promišljati o novim mjerama. Postojeće istječu 31. svibnja, do tada ćemo vidjeti u kom smjeru ići dalje s popuštanjima", kazao je.

Vezano uz covid putovnice, o čemu je jučer donesena odluka na razini EU-a, Božinović je istaknuo da Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da se one što prije počnu primjenjivati.

Naglasio je kako covid putovnice nisu samo putni dokumenti već i potvrde koje mogu na vjerodostojan način posvjedočiti da je osoba cijepljena, testirana ili preboljela bolest. 

"Osim za putovanja, digitalna potvrda može se koristiti i za širu primjenu, što će ovisiti o tome za što se pojedina država članica opredijelila. Mi ćemo nastaviti donositi odluke o mjerama ograničenja, a to će biti pomoćno sredstvo da pod određenim uvjetima pustimo neke događaje", kazao je.

Božinović je objasnio da je cijeli sustav sada ujednačen na razini EU-a,  znat će se tko izrađuje QR kod i neće biti sumnji u njega u bilo kojoj drugoj državi članici, što će olakšavati prijelaz granica na siguran način.

Zaraženo novih 525 osoba, dosad utrošene 1.507.353 doze cjepiva

U Hrvatskoj je koronavirusom zaraženo novih 525 osoba, a 28 je umrlo u posljednja 24 sata, pa je sada na razini države aktivno 4633 slučajeva zaraze, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 1331 pacijent, od kojih je 131 na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutno 16.591 osoba.

Dosad je ukupno testirano 1.958.888 osoba, od toga 5829 u posljednja 24 sata.

Zaključno s četvrtkom utrošene su 1.507.353 doze cjepiva. Dosad je 1.149.941 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 357.412 primilo obje doze. U četvrtak su utrošene 57.184 doze cjepiva. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 353.217 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 7856 umrlo, a ukupno se oporavilo 340.728 osoba, od toga 948 u posljednja 24 sata.

Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti