Hrvatsko-estonski gospodarski forum

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/hrvatsko_estonski_gospodarski_forum.jpg

ZAGREB, 9. rujna 2008. (Hina) - U Estoniji se 98 posto poslovanja obavlja internetom, rekao je premijer Andrus Ansip otvarajući Hrvatsko-estonski poslovni forum u utorak u Zagrebu sa svojim domaćinom Ivom Sanaderom, pozivajući Hrvatsku na suradnju u informatičkoj tehnologiji.

"Možemo dobro surađivati u sektoru informatičke tehnologije", rekao je Ansip obraćajući se poduzetnicima dviju zemalja na Forumu organiziranom u sklopu njegova posjeta Hrvatskoj.

Kod nas se posluje transparentno, PDV je jedinstven od 18 posto, rekao je premijer zemlje koja uživa reputaciju najmanje korumpirane u srednjoj i istočnoj Europi.

Informatički napredak Estonije Ansip je šaljivo obrazložio "lijenošću".

"Mi smo jako lijeni, nadamo se da možemo naći puno lijenih ljudi i u Hrvatskoj", jer kod nas se 98 posto svih poslova obavlja internetom, a "koliko znam to je najviše u svijetu", rekao je Ansip.

Premijerova Reformska stranke desnog centra pobijedila je 2007., kada je Estonija prva u svijetu uvela elektroničko glasovanje na parlamentarnim izborima, a takvu je mogućnost testirala na lokalnim izborima prvi put 2005.

"Lijenost" se ogleda i u činjenici da je 90 posto Estonaca poreznu prijavu predalo internetskim putem, rekao je Ansip.

Osim informatičke tehnologije dvije zemlje mogu surađivati i u građevinskom sektoru, jer su hrvatski radnici već snažno prisutni u Ukrajini, podsjetio je estonski gost.

Hrvatski premijer Ivo Sanader pozvao je stoga poduzetnike obiju zemalja da konkuriraju na natječajima za objekte Europskog nogometnog prvenstva 2012. u Ukrajini i Poljskoj.

"Hrvatska i Estonija kao male zemlje ne mogu biti same sebi zanimljive", rekao je Sanader i pozvao tvrtke obiju strana da krenu zajedno u "osvajanja novih tržišta", među kojima su i velika kakvo je ukrajinsko ili Ruske Federacije.

Estonija je jedna od europskih najbrže rastućih ekonomija. Godine 2004. priključila se Europskoj uniji i NATO-u. Najslabije je naseljena s 1,3 milijuna stanovnika među tri baltičke zemlje, ali i najrazvijenija s gospodarskim rastom od oko 7 posto rasta BDP-a od 2002.

To je "mala zemlja fantastičnih iskoraka", ocijenio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević u kratkome obraćanju.

Hrvatske tvrtke mogu iskoristiti estonski geografski položaj s pozadinom golemog prostora bivšeg Sovjetskog Saveza, rekao je Vidošević podsjetivši da su dvije zemlje potpisale sve relevantne međudržavne ugovore što im omogućuje poslovanje.

Ove je godine 12 tisuća estonskih gostiju posjetilo Hrvatsku, vjerojatno ponajviše Dubrovnik, zahvaljujući izravnoj zračnoj liniji Tallin - Dubrovnik dva puta tjedno, rečeno je na Forumu.

Hrvatski premijer izrazio je očekivanje da će se zračne veze proširiti i rekao da Hrvati tek otkrivaju glavni grad Tallinn, čiju je ljepotu usporedio s "dobrom i lijepom bombonijerom".

Ukupna robna razmjena Hrvatske i Estonije iznosila je 2007., oko 9 milijuna USD, s deficitom na hrvatsku štetu, jer je hrvatski izvoz u Estoniju iznosio 1,461 milijun USD.



Pisane vijesti