Hrvatsko-izraelski gospodarski forum održava se u Jeruzalemu

JERUZALEM , 31. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatsko-izraelski gospodarski forum u četvrtak je u Tel Avivu okupio stotinjak poslovnih ljudi, a očekuju se, kako je kazala hrvatska premijerka Jadranka Kosor i konkretni poslovi.

Prema riječima predsjednice hrvatske vlade, koja od srijede boravi u službenom posjetu Izraelu, velike mogućnosti suradnje nalaze se u području turizma, posebice zdravstvenog turizma.

Gospodarski odnosi bili su u središtu svih razgovora koje je premijerka Kosor vodila u Izraelu i na području Palestinske samouprave.

Prema riječima predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, Hrvatska „očekuje određene konkretne poslove, a posebno smo puno pažnje uložili i više od pola godine radimo na afirmiranju lječilišnog turizma“.

U Izraelu su i predstavnici dvaju toplica Daruvarskih toplica i Biokovke, koji će razgovarati s izraelskim partnerima.

"Ono što je meni posebno interesantno je pokušati animirati izraelske investitore za greenfield investicije koje su Hrvatskoj nedostajale posljednjih godina“, dodao je Vidošević.

"Mi imamo povijesno dobro iskustvo jer krajem 19., početkom 20. stoljeća je nastanak mnogih velikih hrvatskih industrija današnjice vezan upravo za židovski kapital i Židove koji su živjeli na području Hrvatske, pa zašto tu priču ne ponoviti u doista prijateljskim odnosima dviju zemalja“, zaključio je Vidošević.

Hrvatska i Izrael mogli bi surađivati i na području obrane, o čemu u četvrtak u Tel Avivu razgovaraju hrvatski ministar obrane Davor Božinović i njegov izraelski kolega Ehud Barak.



Pisane vijesti