Hrvatsko predsjedništvo IHRA-om obilježilo 85. obljetnicu Kristalne noći

  • Slika /Vijesti/2023/Studeni/10 studenog/F-fw85absAABOn8.jpg

Povodom obilježavanja 85. obljetnice Pogroma iz studenog (˝Kristallnacht˝, 9. i 10. studenog 1938.), hrvatsko predsjedništvo Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) održalo je komemorativnu šetnju centrom Zagreba, kojom smo odali počast žrtvama masovnog antisemitskog pogroma počinjenog diljem Nacističke Njemačke, Austrije i okupirane regije Sudeta u Čehoslovačkoj.

U nasilju koje je uslijedilo spaljeno je i uništeno 267 sinagoga i opljačkano i devastirano je na tisuće židovskih tvrtki, dok su židovska groblja, škole, domovi i bolnice oskrnavljeni. Nasilje nije bilo usmjereno samo na imovinu i vjerske objekte, već su pogromi na Židove rezultirali  ubojstvima više od 90 Židova, dok je više od 30.000 njemačkih Židova uhićeno i deportirano u nacističke koncentracijske logore, primarno Dachau, Buchenwald i Sachsenhausen.
 
Obilježavanje 85. obljetnice Pogroma iz studenog i pokretanje IWalka: Holokaust u Zagrebu predstavlja dragocjen podsjetnik na važnost budućnosti sjećanja na Holokaust i učenja iz prošlosti kako bi se spriječilo ponavljanje takvih strahota. Hrvatsko predsjedanje IHRA-om, stručnjaci hrvatskog izaslanstva u IHRA-i i Zaklada USC SHOAH, osmislili su i razvili ovaj IWalk, digitalnu aplikaciju koja povezuje svjedočanstva  preživjelih Holokausta sa znamenitostima židovskog života i stradanja tijekom Holokausta u Zagrebu.
 
Pogrom iz studenog smatra se prekretnicom u Holokaustu, jer je tada nacizam snažno ojačao, a antisemitizam se raširio Europom. Ove se godine ova obljetnica odvila u trenutku kada je u Europi i svijetu zabilježen zabrinjavajući porast antisemitskih izgreda i napada, svega mjesec dana nakon masovnog terorističkog napada Hamasa na Izrael, 7. listopada, u kojemu je ubijeno oko 1400 Židova, što je u jednom danu najviše od Holokausta i što je prouzročilo eskalaciju sukoba u Izraelu.

Pisane vijesti