Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za LNG terminal

Slika /Vijesti/2017/02 veljača/17 veljače/Slika FSRU.png

"Za izgradnju LNG terminala na otoku Krku odobreno nam je 102 milijuna eura bespovratnih EU sredstava. Ovo je jedan od najznačajnijih energetskih projekata ne samo na nacionalnoj, nego i regionalnoj i europskoj razini, a to dokazuje i današnja odluka o sufinanciranju. Ovaj projekt će definitivno podignuti hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku industriju koja će imati priliku razviti nove usluge, nova znanja i nove tehnologije u području LNG-a. Također, sigurnost opskrbe plinom realizacijom ovog projekta je neupitno potvrđena, a iskreno vjerujemo da će pojava drugih dobavnih pravaca rezultirati i smanjenjem cijena plina za krajnje korisnike u Hrvatskoj“ – rekao je danas ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović komentirajući odluku o EU financiranju projekta LNG terminala na otoku Krku.

Projekt LNG terminala za otoku Krku financira se iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), a odluka o tomu donesena je na današnjem sastanku Koordinacijskog odbora CEF-a. CEF je namijenjen ulaganju u infrastrukturne prioritete Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije.

Odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50% i radova u iznosu od 27,94%, što ukupno iznosi 102 milijuna eura.

Inače, projekt izgradnje prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku proglašen je strateškim investicijskim projektom od važnosti za Republiku Hrvatsku te se nalazi na listi projekata od zajedničkog interesa Europske Unije koji će omogućiti postupno jačanje Energetske zajednice integrirajući tržišta energije u Europi, diversifikacijom izvora energije i prometnih pravaca.

Projekt LNG terminala na otoku Krku također predstavlja važan čimbenik u diversifikaciji opskrbe prirodnim plinom, kao i povećavanjem sigurnosti opskrbe prirodnim plinom za zemlje Jugoistočne Europe što je potvrđeno uvrštavanjem ovoga projekta u Strategiju skladištenja ukapljenog prirodnog plina koju je Europska Komisija objavila u veljači 2016.  godine.

Uvrštavanjem na listu projekata od zajedničkog interesa (PCI lista) dobivena je mogućnost prijava na natječaj CEF-Energy-2016-2 iz kojega je danas odobreno financiranje.

Projekt predviđa izgradnju plutajućeg terminala, a trenutno se nalazi u postupku konačnog odabira strateških ulagača te provedbi obvezujuće faze postupka za zakup kapaciteta terminala. Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 363 milijuna eura.

Osim toga, danas je odobreno i sufinanciranje projekta unaprjeđenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid koji je ocjenjen kao najinovativniji projekt. Projekt Sincro.Grid se ostvaruje u suradnji hrvatskih i slovenskih operatera transportnog sustava električne energije – HOPS, HEP ODS i ELES. Odobreno je ukupno 40,5 milijuna eura, odnosno 51% sufinanciranja.

Inače, danas je iz CEF-a ukupno dodijeljeno 450 milijuna eura, od čega je, dakle, čak trećina sredstava za LNG i Sincro.Grid.

Pisane vijesti