Hrvatskoj snažan signal ohrabrenja glede članstva u NATO-u

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/hrvatskoj_snazan_signal_ohrabrenja_glede_clanstva_u_nato_u.jpg

BRUXELLES,16. siječnja (Hina) - Hrvatska je u srijedu dobila snažan signal ohrabrenja glede članstva u NATO-u i pozvana da nastavi s reformama potrebnim za članstvo, izjavili su premijer Ivo Sanader i glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Cijenimo ono što je Hrvatska učinila na putu prema članstvu u NATO-u. Kristalno je jasno da je Hrvatska puno učinila, između ostaloga na i pitanju povećanja potpore hrvatskih građana članstvu u Savezu", rekao je Scheffer nakon sastanka između hrvatskog izaslanstvo sa Sjevernoatlantskim vijećem, na kojem je zaključen 6. ciklus Akcijskog plana za članstvo, koji bi trebao biti posljednji prije dobivanja pozivnice za članstvo.

Hrvatska očekuje pozivnicu na summitu Saveza u Bukureštu od 2. do 4. travnja. Scheffer je ponovio da pozivnica za članstvo "još nije ovjerena" i da treba nastaviti s reformama. "Kako se približava summitu u Bukureštu mi vjerujemo da možemo dovršiti posao kako bi dobili pozivnicu i nadam se da ćemo je dobiti", rekao je premijer Sanader. "Vrlo sam ohrabren ovim sastankom", rekao je hrvatski premijer. Sanader je ponovio da u Hrvatskoj neće biti referenduma za članstvo u NATO-u.
Sanader je istaknuo da je bilo "veliko zadovoljstvo" slušati pohvale veleposlanika zemalja članica NATO-a upućene Hrvatskoj na svemu što je učinila u reformama, ne samo u obrambenom sektoru nego i na ostalim područjima, pravosuđu, borbi protiv korupcije, podizanja javne potpore za članstvo u NATO-u.
"Naravno da još sve nije gotovo, pred nama je još dosta posla, ali iz svih istupa vidljivo je da sve te zemlje podržavaju Hrvatsku, a neki su čak rekli 'vidimo se u Bukureštu za 10 tjedana'", rekao je Sanader. "Mi o tome još ne želimo govoriti, Savez još nije donio odluku, ali ja sam optimist", dodao je.
Istaknuo je da je posebno istaknuta uloga Hrvatske kao "sidra stabilnosti" u regiji te hrvatski doprinos u mirovnim operacijama.
Sanader je rekao da je na sastanku sa Sjevernoatlantskim vijećem spomenuto i pitanje ZERP-a, ali kao "rubno, ne kao glavno pitanje". "Ponovio sam da Hrvatska ima pravo na proglašenje te zone sukladno konvenciji UN-a iz 1982. te da su to učinile sve zemlje u Europi pa tako i Hrvatska. Istodobno, predlažemo kvadrilateralne razgovore kako bi se pronašlo rješenje za one razloge zbog kojih su Italija i Slovenija protiv ZERP-a, ", rekao je Sanader.
"Dakle, oni nisu protiv ZERP-a zbog toga što netko nema pravo primijeniti ZERP, nego valjda imaju svoje razloge. Odmah želim reći i to vrlo jasno stoji u odluci Hrvatskog sabora da ZERP ne prejudicira granicu između Slovenije i Hrvatske", kazao je on.
"O tome treba razgovarati, a mi i dalje smatramo da su Italija i Slovenija dvije prijateljske zemlje i želimo uspjeh slovenskom predsjedanju EU-om i mislim da će premijer Janša uspješno predvoditi EU u sljedećih šest mjeseci", dodao je Sanader.
Hrvatski premijer je rekao da mu je na sastanku bilo postavljeno pitanje o Bosni i Hercegovini. "Otvoreno sam rekao da BiH mora ostati jedinstvena i suverena zemlje, koja ide prema euroatlantksim integracijama, ali sam inzistirao da ona ne može opstati ukoliko sva tri naroda Srbi, Bošnjaci i Hrvati ne budu imali jednakopravan status konstitutivnih i suverenih naroda".




Pisane vijesti