Hrvatskom društvu potrebna je pomirba, tolerancija i međusobno uvažavanje

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/6 siječnja/PrijamSNV.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na primanju u prigodi pravoslavnog Božića koje priređuje Srpsko narodno vijeće u Hotelu Sheraton.  

U obraćanju nazočnima, predsjednik Vlade kazao je da je sjećanje na Kristovo rođenje prilika za osnaživanje vjere u mir, solidarnost i toleranciju među ljudima, kao i zajedničko rješavanje pitanja važnih za sve naše sugrađane. Istaknuo je da vjera u bolje sutra ujedinjuje naše građane bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje suradnje i uvažavanja.
 
„Međusobno razumijevanje i tolerancija temelj su hrvatskoga društva, pa tako i djelovanja naše Vlade. Stoga mi je posebno drago da u Hrvatskom saboru već treću godinu uživamo podršku i povjerenje zastupnika svih nacionalnih manjina, uključujući i zastupnike srpske nacionalne manjine koji tako izravno sudjeluju u donošenju javnih politika“, poručio je premijer.
 
Pripadnici nacionalnih manjina trebaju podržavati parlamentarnu većinu
 
Povijest hrvatsko-srpskih odnosa u 20. stoljeću, ustvrdio je predsjednik Vlade, bila je bremenita i nije bila jednostavna, dodavši da na njih izravno utječe i kvaliteta odnosa Zagreba i Beograda.
 
„Kao što se pomirba između Francuske i  Njemačke nije dogodila preko noći trebat će još vremena da zacijele još friške rane u odnosima Hrvatske i Srbije, a posebno bolno pitanje koje opterećuje naše odnose je pitanje nestalih osoba“, ustvrdio je.  Naglasio je da nerješavanje toga pitanja znatno usporava potreban proces pomirbe jer nas drži u prošlosti i ne omogućava nam da se okrenemo izgradnji budućnosti. 
 
Predsjednik Vlade smatra da je hrvatskom društvu potrebna pomirba, tolerancija i međusobno uvažavanje. Izrazio je osobni stav da pripadnici manjine trebaju podržavati parlamentarnu većinu i trebaju biti njen dio jer samo tako postaju istinski akteri na društvenoj i političkoj sceni te na taj način pomažu Vladi i parlamentarnoj većini da još bolje uređuje zakonska, materijalna, financijska, institucionalna pitanja koja se odnose na prava manjina.
 
„Iskreno vjerujem i smatram da je to put kojim ćemo nastaviti i koji može omogućiti Srbima u Hrvatskoj kvalitetan položaj, realizaciju njihovih prava i njihovo mjesto u našem društvu koje zajednički trebamo graditi kao društvo i državu u kojoj se međusobno gradi povjerenje, u kojem se poštuju manjinska prava, u kojem se uvažavaju manjinske posebnosti i identitet koje društvo čine bogatima“, poručio je premijer.
 
Operativnim programima za nacionalne manjine osnažiti njihov položaj u društvu
 
Izrazio je zadovoljstvo da je suradnja s nacionalnim manjinama rezultirala i posebnim Operativnim programima za nacionale manjine za razdoblje 2017.-2020, istaknuvši da svi resori koje koordinira potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić rade na tome da se programi za manjine realiziraju i da se njihov položaj u društvu osnaži. 
 
„Posebno mi je drago i da je predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac podcrtao da je ovo Vlada koja želi riješiti neka minimalna, ali ključna institucionalna, civilizacijska pitanja, a to je da svi naši sugrađani bez obzira bili oni pripadnici nacionalnih manjina ili Hrvati imaju struju i vodu u 21. stoljeću. I stoga ćemo taj proces riješiti jer on je minimum standarda dostojanstvenoga života u Hrvatskoj“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Ističući da Vlada jednako brine o svim hrvatskim građanima, podsjetio je na mjere koje su poduzete u proteklom razdoblju, od gospodarskih i poreznih reformi do rasterećenja koja su povećala kupovnu moć naših sugrađana te potaknule zapošljavanje. Dodao je da je Vlada krenula sa snažnom obrazovnom reformom te jačanjem svega onoga što u središte hrvatskog društva stavlja obitelj i demografsku politiku.
 
Podsjetio je i na niz zakona koji omogućuju ravnomjeran regionalni razvoj i kojima bi se trebale smanjiti nejednakosti u hrvatskom društvu, osobito na područjima koja su bila razorena u agresiji na Republiku Hrvatsku.
 
Upravo na tom tragu, naglasio je predsjednik Vlade, vođeni univerzalnim vrijednostima smatramo da  blagdan Božića treba biti temelj razumijevanja i uzajamnog poštovanja svih kršćanskih vjernika u Hrvatskoj.
 
„Zajedničko svima nama su vjera i nada u bolje i pravednije sutra za naše obitelji, naše bližnje, za cjelokupno hrvatsko društvo. Stoga neka i ovaj Božić svim kršćanskim vjernicima bude poticaj za dijalog i za suradnju i za izgradnju društva tolerancije i povjerenja“, poručio je premijer Plenković.
 
Na kraju je uz tradicionalni pozdrav - Mir Božji, Hristos se rodi - svim pravoslavnim vjernicima poželio sretan i blagoslovljen Božić.
 
Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.


Pisane vijesti | Andrej Plenković