Industrijska proizvodnja porasla 10. mjesec zaredom, za 2,7 posto

Slika /Vijesti/2015/prosinac/29 prosinca/shutterstock_19026346_cr.jpg

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u studenome porasla za 2,7 posto na godišnjoj razini, što je već 10. mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u studenome pala za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je, prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 2,7 posto u odnosu na studeni prošle godine.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja porasla 6,4 posto, što je bio njezin najveći skok na godišnjoj razini od svibnja 2007.

To je i sporiji rast od očekivanja. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u studenome industrijska proizvodnja porasla za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,5 do 4,5 posto.

Međutim, rastom u studenome nastavljen je uspon industrije već 10. mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije. U studenome je najviše, za 8,1 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a s rastom od 7,9 posto slijedi proizvodnja kapitalnih proizvoda.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 0,9 posto.

S druge strane, najviše je pala, za 6,5 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja energije u studenome bila 4,5 posto manja nego u istom lanjskom mjesecu.

Ukupno je u prvih 11 mjeseci ove godine industrijska proizvodnja bila 2,7 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

 

Pisane vijesti | Statistike | Ekonomija