Industrijska proizvodnja porasla 21. mjesec zaredom, za 1,8 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu porasla za 1,8 posto na godišnjoj razini, što je već 21. mjesec zaredom kako raste, ali nešto sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u listopadu porasla za 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na listopad prošle godine ojačala za 1,8 posto.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja porasla 1,9 posto na godišnjoj razini. No, to je već 21. mjesec zaredom kako raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007. Uz to, rast od 1,8 posto nešto je brži nego što se očekivalo.

U listopadu je najviše, za 7,0 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 5,7 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala za 3,0 posto.

S druge strane, u listopadu je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 1,0 posto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda oslabila 0,8 posto.

U prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 3,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tako je nastavljen trend rasta proizvodnje, koji je ušao u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

Tekst: Hina
 

Pisane vijesti | Statistike