Industrijska proizvodnja u 2015. porasla 2,6 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine porasla za 1,0 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj 2015. skočila 2,6 posto, brže nego godinu dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u prosincu pala za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je, prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 1 posto u odnosu na prosinac 2014.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja porasla 2,7 posto, ali i sporiji nego što se očekivalo.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja porasla za 1,9 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1,4 do 2,5 posto.

Međutim, rastom u prosincu nastavljen je uspon industrije već 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

"Povoljna kretanja obujma industrijske proizvodnje u posljednjem tromjesečju – 3,4 posto godišnje - imat će pozitivan utjecaj na kretanja bruto dodane vrijednosti (BDV)", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U prosincu je najviše, za 29,2 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 0,5 posto slijedila je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

S druge strane, najviše je pala, za 8,5 posto, proizvodnja energije, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda skliznula 6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 1 posto.

U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja porasla 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja rast drugu godinu zaredom, i to brže nego godinu dana prije. U 2014. industrija je, naime, ojačala 1,3 posto.

"I u 2016. godini očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta u visini 2,5 posto, gdje bi najveći poticaj trebao, kao i u prošloj godini, doći od oporavka inozemne potražnje", zaključuju analitičari RBA.

(Tekst: Hina)



Pisane vijesti