Integrirani informacijski sustav primarne zdravstvene zaštite svečano pušten u rad

Do kraja iduće godine sve će se ordinacije primarne zdravstvene zaštite, te laboratoriji i ljekarne povezati u integrirani informacijski sustav, što će pojednostavniti rad medicinskog osoblja, a pacijente osloboditi nepotrebnog "šetanja" po ordinacijama, najavljeno je danas u Vladi na svečanom otvaranju integriranog informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite.

ZAGREB, 20. veljače 2007. (Hina) - Do kraja iduće godine sve će se ordinacije primarne zdravstvene zaštite, te laboratoriji i ljekarne povezati u integrirani informacijski sustav, što će pojednostavniti rad medicinskog osoblja, a pacijente osloboditi nepotrebnog "šetanja" po ordinacijama, najavljeno je danas u Vladi na svečanom otvaranju integriranog informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite.

Početak provođenja projekta informatizacije, kojega je izradila tvrtka "Ericsson Nikola Tesla", danas je službeno označio predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuvši da će se njime liječnici riješiti nepotrebne administracije, pacijenti neće morati "šetati" po ustanovama, a smanjit će se i mogućnost korupcije zbog transparentnosti cijelog postupka.

U sklopu projekta već je informatički povezano 350 ordinacija opće i obiteljske medicine, do kraja godine započet će povezivanje pedijatrijskih, ginekoloških i stomatoloških ordinacija te laboratorija i ljekarni, tako da će se do kraja 2008. informatički povezati svih šest tisuća ustanova primarne zdravstvene zaštite.

Za pacijenta projekt informatizacije konkretno znači da će provlačenjem njegove zdravstvene iskaznice liječnik u kompjuteru imati uvid u cjelokupni njegov dosadašnji karton, a pristup "elektronskom kartonu" imat će i liječnici u svim drugim ordinacijama u Hrvatskoj, ako pacijent kod njih bude trebao zatražiti pomoć.

Pacijenti ubuduće neće morati sami ići po nalaze pretraga u laboratorije jer će oni elektronski stizati kod njihovih liječnika, moći će se na pregled naručiti putem Interneta, a pacijenta će na specijalistički pregled unutar ustanove primarne zaštite moći naručiti i njegov liječnik koji će pred sobom imati pregled slobodnih termina.

Medicinski podaci, istaknuto je na predstavljanju, trajni su i tajni. Trajni jer se ne mogu naknadno mijenjati, brisati ili dodavati, a tajni jer im može pristupiti samo medicinsko osoblje i pacijent.

Informatizaciju su pozdravili i u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) jer će im preglednost rada liječnika omogućiti kontrolu i smanjenje troškova, a primarna zdravstvena zaštita moći će se plaćati prema izvršenom radu, a ne kao dosad putem glavarina, odnosno iznosa koji HZZO plaća liječniku prema broju prijavljenih pacijenata.

Svoje su zadovoljstvo pokrenutim projektom izrazili i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo jer će im integrirani podaci omogućiti pregledno praćenje pojavnosti bolesti i postupaka liječnika, što omogućuje i bolju prevenciju.

U projekt je dosad uloženo 70 milijuna kuna, još će se tijekom godine za informatičku opremu ordinacija obiteljske medicine uložiti 40 milijuna, te još 80 milijuna kuna za pedijatrijske i ginekološke ordinacije.

Radi se o velikim novcima, ali je svugdje u svijetu dobit od takvih projekata višestruko nadmašila uloženo, napomenuo je ministar zdravstva Neven Ljubičić.



Pisane vijesti