Intervju ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića u Globusu

Ragovarao: Nikola Jelić

Mirando Mrsić, ministar zadužen za slamanje sindikalnog otpora i rezanje beneficija u državnim službama i javnim tvrtkama, samo za Globus prvi put iznosi svoj detaljni plan koji počinje provoditi od ovotjedne sjednice Vlade i koji će provesti do kraja lipnja, ili dogovorom sa sidnikatima ili radikalnim mjerama

Mirando Mrsić stalno je na terenu. U ponedjeljak smo s njim razgovarali u Čakovcu, u uredu međimurskog župana. Mrsiću ovog tjedna za­po­činje velika politička bitka: Vlada napokon kreće u najavljivane bolne rezove u državnoj i javnoj upravi. Ministar upravo dovršava Zakon o reprezentativnosti koji će dići na noge sindikate. No, njega to ne brine. Bez imalo dvojbi za Globus najavljuje konkretne rezove o kojima se do sada samo pričalo. Potvrdio nam je da je gotov i zakon kojim se predsjedniku države ukida povlaštena mirovina te da priprema zakon o pravima sezonskih radnika u turizmu...

Ministar potvrđuje kako će uvesti reda u korištenje beneficiranog radnog staža, ali ga neće posve ukinuti. No, prvi su na redu pregovori o kolektivnim ugovorima.

Je li donesena politička odluka? Kreće li kresanje prava zaposlenih u javnom sektoru koji su do sada bili nedodirljivi?

- Odluka je donesena. U ekonomskom trenutku u kojemu se nalazi Hrvatska moramo čuvati radna mjesta i plaće. Kao i u gospodarstvu, i u javnom sektoru nam je cilj održati sustav, a da bismo ga mogli održati njegovi zaposlenici će se morati odreći određenih materijalnih prava. Nećemo to raditi preko koljena, razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima. Već smo inicirali pregovore sa sindikatima državih službenika i namještenika jer njihov kolektivni ugovor istječe 31. srpnja.

Bez kojih prava će ostati državni službenici? Neće dobiti regres i božićnicu?

- Da, neće. S tim ulazimo u pregovore. Novca u proračunu za regres i božićnice nema. Mogli smo zabiti glavu u pijesak i reći da će možda novca biti, da ćemo se možda zadužiti. Ali nećemo se više zaduživati za potrošnju, rebalans proračuna može biti samo na prihodovnoj a ne na rashodovnoj strani.

Koliko novca bi trebalo osigurati da se osiguraju sva dosadašnja prava iz kolektivnih ugovora?

- Oko 800 milijuna kuna za državne službenike te za zaposlene u javnim službama.

Kako ćete objasniti sindikatima da novca nema kad se ministar financija javno hvali da se proračun puni puno bolje od plana?

- Hrvatska je duboko zadužena zemlja i, ako želimo isplivati iz krize, moramo se maknuti od novih zaduživanja i grčkog scenarija. Sav višak koji se u proračunu prikupi ići će za otplatu dugova. Dio proračunskog novca usmjeren je i u investicije i pomoć realnom sektoru koji financira javnu administraciju i čiji radnici su i dalje izloženi otpuštanjima. Ovoj Vladi je ključno očuvanje svakog radnog mjesta. Izbora nemamo: ili tako, ili grčki scenarij.



Vijesti iz medija

Dokumenti