Isplata Covid dodatka za više od 800.000 umirovljenika

  • Slika /Vijesti/2021/travanj/12 travnja/8.jpg

Vlada će u srijedu donijeti odluku kojom će se umirovljenicima isplatiti jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom Covida-19. Ova odluka obuhvatit će više od 800.000 umirovljenika, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna. Premijer Plenković najavio je da se isplata jednokratnog novčanog primanja očekuje krajem travnja ili početkom svibnja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predstavnike umirovljenika. Na sastanku su, uz predsjednika Vlade, sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna te predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.
 
Po završetku sastanka, u izjavama za medije, premijer Plenković je izvijestio da su proteklih tjedana s predstavnicima umirovljenika vođeni razgovori o tome kako pomoći jednoj od najranjivijih skupina u hrvatskom društvu. Podsjetio je da umirovljenika trenutno u Hrvatskoj ima milijun i 240 tisuća, a zaposlenih je njih milijun i 550 tisuća.

Predsjednik Vlade je napomenuo da je ove u odnosu na prošlu godinu 17 tisuća osiguranika više, odnosno onih umirovljenika koji su zaposleni i uplaćuju doprinose. Dodao je da prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.880 kuna.

Povećali smo mirovine za 13,5 posto

"Mi smo kroz reformu mirovinskoga sustava do sada prosječno povećali mirovine za 13,5 posto. Kad tome pridodamo da smo u zakonima koje smo usvojili vodili računa o našim sugrađanima koji imaju najniže mirovine, povećali smo im mirovinu za još 3,13 posto", rekao je Plenković.

Premijer je naglasio da su umirovljenici u zadnjih godinu dana dodatno pogođeni epidemijom Covida-19 te će Vlada u srijedu donijeti odluku kojom će se umirovljenicima isplatiti jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom Covida-19.

Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika, naveo je predsjednik Vlade.

Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1500 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna.

Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja između 1500 i 2000 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Za korisnike kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja od 2000 do 3000 kuna, iznos jednokratnog novčanog primanja iznosit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3000 do 4000 kuna isplatit će se 400 kuna.

Jednokratno novčano primanje nije oporezivo i ne može biti predmet ovrhe

Predsjednik Vlade naglasio je da to jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Kazao je da prema procjenama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i resornog ministarstva, ova odluka će obuhvatiti oko 850.000 umirovljenika, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna. Dodao je da će ovom odluku biti obuhvaćeni i korisnici tzv. razmjerne mirovine, odnosno oni umirovljenici kojima je mirovina priznata zbrajanjem hrvatskog i inozemnog staža.

Premijer Plenković zahvalio je Sindikatu umirovljenika, Matici umirovljenika i Hrvatskoj stranci umirovljenika na odličnom dijalogu i sadržajnim razgovorima.

"U ovim proračunskim okolnostima napravili smo ono što maksimalno možemo i nadamo se da će jednokratna isplata ipak pomoći našim umirovljenicima da donekle riješe neke svoje situacije koje su im na dnevnom redu", rekao je Plenković i najavio da se isplata jednokratnog novčanog primanja očekuje krajem travnja ili početkom svibnja.

Korisnicima razmjerne mirovine isplata u srpnju

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dodatno je pojasnio jednokratno novčano primanje za korisnike tzv. razmjerne mirovine, kazavši da je riječ o onim umirovljenicima koji su ostvarivali mirovinska prava i u drugim zemljama.

"Tu gledamo kumulativ i za njih će dodatak biti isplaćen u srpnju zbog prikupljanja podataka i dodatne dokumentacije. Oni će nešto kasnije biti u obradi i isplati", rekao je ministar. Dodao je da se početak isplate za one koji nisu korisnici razmjerne mirovine očekuje 30. travnja.

"Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je operativno tijelo koje će isplatiti navedeni dodatak i oni će izdati detaljnije upute vezane za samu isplatu", kazao je Aladrović, zahvalivši predstavnicima umirovljeničkih udruga na konstruktivnom dijalogu.

Covid dodatak značajna pomoć za umirovljenike

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović zahvalila je resornom ministarstvu jer su zajedničkim snagama došli do pomoći umirovljenicima u uvjetima pandemije. "Treba pohvaliti Ministarstvo rada što su socijalno osjetljivo prihvatili sve naše sugestije", kazala je.  Naglasila je da je ovo najveće jednokratno davanje nakon isplate duga umirovljenicima. "Želimo zahvaliti premijeru na pouzdanosti", zaključila je Petrović.

Predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna naglasila je da je napravljen veliki iskorak za umirovljenike. "Nakon božićnica događa se još nešto što je jako dobro, a to je povrat domova umirovljenika na razinu županija. To jako puno znači jer će naše ustanove moći povlačiti sredstva iz europskih fondova i na taj način povećat će se kvaliteta života umirovljenika", istaknula je Fortuna.

Zahvalila je premijeru Plenkoviću i ministru Josipu Aladroviću na suradnji. "Ovaj cenzus do 4000 kuna je solidan i jako puno će pomoći umirovljenicima. Zvali su nas umirovljenici cijelo vrijeme i uvijek smo govorili: Premijer je obećao i to će biti", rekla je Fortuna.

Veselko Gabričević je kazao da je, nakon što je preuzeo Hrvatsku stranku umirovljenika,  pokrenuo pitanje Covid dodatka, naglasivši da nije bilo gluhih telefona te je vrlo brzo naišao na odaziv premijera i ministra Aladrovića. "Ova sredstva nisu dostatna da bi se umirovljenici pokrpali u potpunosti, ali će mnogima puno značiti. Vlada je uložila napor da dođe do ovih sredstava na koja nisu računali", zaključio je Gabričević.

Ovime se ne kupuju glasovi umirovljenika uoči izbora

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade je kazao da se na ovaj način ne kupuju glasovi umirovljenika uoči lokalnih izbora.

"Hrvatska Vlada je onda kupovala naklonost 680 tisuća radnika koji su dobivali 4000 kuna zadnjih godinu dana. Pa smo možda onda kupovali naklonost oko 120 tisuća poslodavaca. Po toj logici bi mi na izborima lani i sada dobivali 80 posto", ustvrdio je Plenković.

Naglasio je da je ovo potez odgovorne hrvatske Vlade koja razumije da su umirovljenici jedna od najranjivijih skupina.

"Njihov položaj je zahtjevan. Naša mirovinska reforma je išla za tim da podigne mirovine. Ovo je jednokratna potpora u specifičnim okolnostima panedmije Covida-19 za koju ne mogu biti odgovorni umirovljenici, a nije ni Vlada. Mislim da temeljno načelo društvene solidarnosti se treba pokazati prema najranjivijima i u ovim okolnostima", poručio je premijer.

Pojasnio je da sredstva za isplatu jednokratnog novčanog primanja nisu bila planirana. "Postoji tzv. institut indeksacije mirovina, odnosno način kako rast mirovina prati rast plaća. Zbog te indeksacije otvorio se prostor da država napravi ovakav iskorak. I taj iskorak je sada i on je uvijek pravodoban", zaključio je predsjednik Vlade.

Kazao je da je najveći razred umirovljenika onaj s mirovinama između 2000 i 3000 kuna, dok je onih s najmanjom mirovinom, koji će dobiti iznos od 1200 kuna, oko 120 tisuća.

Istaknuo je da će se sredstva za dodatak naći bez rebalansa proračuna, i to preraspodjelama unutar Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i iz iznosa koji imaju na raspolaganju zbog niže indeksacije.



Pisane vijesti | Andrej Plenković