Isprika predsjednika Europskog parlamenta Tajanija radi izjava u Basovizzi

Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/13 veljače/VladaRH.jpg

Nakon pisma koje mu je uputila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i telefonskog razgovora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u pismu poslanom predsjednici Republike i predsjedniku Vlade 13. veljače 2019., izrazio je žaljenje i ispriku zbog upotrebe riječi ,,talijanska Dalmacija i talijanska Istra'' u govoru prigodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi.

,,Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović, primio sam Vaše pismo u kojem izražavate razočarenje mojim izjavama koje se odnose na ,,talijansku Dalmaciju i talijansku Istru''. Kao što sam u ponedjeljak već rekao premijeru Plenkoviću u telefonskom razgovoru u kojemu mi je on iznio nezadovoljstvo tom izjavom, žao mi je i ispričavam se što sam upotrijebio riječi koje su mogle povrijediti osjećaje Vaših sugrađana i navesti na pomisao da se radi o izražavanju teritorijalnih pretenzija. To, naravno, nije bila ni moja želja ni ono što sam mislio'', stoji u pismu predsjednika Europskog parlamenta Tajanija.
 
Naglasio je da njegova politička povijest djelima pokazuje veliko prijateljstvo i duboko poštovanje prema hrvatskom narodu, radi čega je Hrvatska bila među prvim zemljama koju je posjetio od preuzimanja dužnosti predsjednika Europskog parlamenta.
 
Izrazivši osudu svih oblika totalitarizama, poručio je da se prigodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi, zajedno s obiteljima žrtava, želio prisjetiti tisuća talijanskih, hrvatskih i slovenskih žrtava jedne od najgnjusnijih tragedija prošlog stoljeća.
 
Tajani je zaključio da Italiju, Hrvatsku i Sloveniju veže čvrsto prijateljstvo koje više od brojnih riječi pokazuje da je Europska unija priča o uspjehu.

Pisane vijesti