Istarski ipsilon daje sasvim novu dimenziju hrvatskoj mreži auto-cesta

  • Slika /Vijesti/2021/srpanj/26 srpnja/VRH_0708.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem sudjelovao je na svečanosti puštanja u promet punog profila dionice Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava.

Uime cijele Vlade i osobno čestitao je na realizaciji ovog projekta koji znači, kako je istaknuo, gospodarski, društveni, ekonomski i turistički krvotok Istre.
 
"Integracija Istarske županije u cijelu mrežu autocesta u RH, a time i u europske koridore znači zaključenje projekta koji se gradio desetljećima  i koji je kroz javno-privatno partnerstvo s Bina Istrom dobio kvalitetnu pozitivnu dimenziju", kazao je premijer, istaknuvši kako je to osobito važno jer je Istra preko 90 posto autodestinacija.
 
Angažman domaćih građevinskih tvrtki
 
Dodao je da ga posebno veseli što će i preostala dionica koja ide prema tunelu Učka uskoro biti dovršena i puštena u promet. Nakon toga ostaje projekt druge cijevi tunela Učka, vrijedan 1,5 milijardi kuna.
 
"To je najvažnije je stvari dovesti do kraja i na taj svi zajedno ćemo biti ponosni na projekt koji je u gospodarskom smislu, u građevnom, ali i u smislu sigurnosti prometa dao jednu sasvim novu dimenziju hrvatskoj mreži auto-cesta, osobito u Istri", naglasio je Plenković.
 
Posebno zadovoljstvo izrazio je činjenicom da su kroz realizaciju ovoga projekta bile angažirane hrvatske građevinske tvrtke.
 
"Dakle, ne samo da daju doprinos rastu BDP-a, nego daju i radna mjesta i poslove našim građevinskim tvrtkama i to je ta jedna dodatna vrijednost ovakvog javno-privatnog partnerstva", kazao je predsjednik Vlade.
 
Cijepljenje i odgovorno ponašanje važno za uspješnu turističku sezonu
 
Osvrnuo se na turističku sezonu, rekavši da nastojimo ostvariti bolje turističke rezultate.
 
"Vjerujem da ćemo u tome zajednički, odgovornim pristupom i uspjeti", dodao je, još jednom istaknuvši važnost cijepljenja i odgovornog ponašanja, jer su upravo tjedni između 15. srpnja i 15. kolovoza, kada se realizira 35 posto našeg ukupnog turističkog prometa, izrazito važni.
 
"Jako sam zadovoljan da Istra bilježi izvrsne rezultate, predvodnica ste turizma, to je jako dobro. Ovaj projekt će to dodatno osnažiti", nastavio je.
 
Do 2027. u prometni sektor bit će uloženo 45 milijardi kuna
 
Nadalje je istaknuo da će hrvatska Vlada u razdoblju do 2027. godine u prometni sektor uložiti ukupno čak 45 milijardi kuna: 22 milijarde za modernizaciju željeznica, 15 milijardi za ceste, 3 milijarde za luke i 5 milijardi kuna za ostale investicije.
 
"Ovo je krupan tjedan za prometne infrastrukture. Fascinantno je da u istom tjednu se završava Istarski ipsilon i da se spaja konstrukcija Pelješkoga mosta", nastavio je Plenković, dodavši da Hrvatska postaje u smislu teritorijalnog integriteta jedinstvena.
 
"Hrvatska se spaja u noći sa srijede na četvrtak", najavio je predsjednik Vlade, dodavši da je to vrlo važno postignuće bez obzira što je samo spajanje, a ne i formalno otvaranje mosta.
 
Pametnim investicijama zaokružujemo prometnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj
 
Premijer vjeruje da će pred ljetnu sezonu 2022. i Pelješki most i sve pristupne ceste biti gotove. Osim toga, izgradnjom dionice kroz Baranju o mađarske granice napravit ćemo napredak u pogledu koridora 5C.
 
"I tako sustavno, pametnim investicijama, zaokružujemo cijelu funkcionalnu prometnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj", zaključio je Plenković, još jednom čestitavši svima koji su uključeni u ovaj projekt.
 
U izjavi medijima, premijer Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvo puštanjem u promet dionice Cerovlje – Lupoglav. Kazao je da će kompletiranje velikog projekta Istarskog ipsilona omogućiti integraciju Istarske županije u mrežu hrvatskih autocesta, što će utjecati i na sigurno prometovanje hrvatskim autocestama.
 
Zahvalio je društvu Bina-Istra te ministarstvima prometa i financija koji su omogućili sustavnu izgradnju Istarskog ipsilona.
 
"Vjerujem da ćemo do kraja mandata naše druge Vlade završiti tunel Učku i na taj način kompletirati cijeli projekt. Ovo je nešto što će ostati i što će imati dugotrajne pozitivne učinke na gospodarstvo i turizam Istarske županije", zaključio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković