Ivan Paladina kandidat je za ministra graditeljstva

Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/7 ožujka/1.jpg

Predsjednik Vlade Plenković danas je razgovarajući s novinarima o aktualnim unutaranjim i vanjskopolitičkim temama objavio da je kandidat za novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, bivši predsjednik uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke. "Ako u utorak dobije potporu koalicijskih partnera, taj će prijedlog biti poslan u saborsku proceduru", istaknuo je.

Treba nam svježa i nova energija
 
„Paladina ima iskustva kao menadžer, a i kao netko tko se bavio građevinskim sektorom, ono što nama treba je svježa i nova energija. On je mlad, a ima dovoljno iskustva i mislim da će biti dodana vrijednost u radu Vlade”, kazao je Plenković.
 
Dodao je da Paladina nije formalno član HDZ-a, ali da je u krugu ljudi koji podržavaju HDZ.
 
Na informacije o tome da je Paladina u karijeri imao doticaja s ruskim investitorima Plenković kaže kako to ne znači da je Rus niti da zastupa ruske interese.
 
„Već četiri- pet godina nema nikakve veze s ruskim kompanijama i sve što bude trebao objasniti će javnosti i saborskom odboru”, rekao je.
 
O udjelima Paladina u projektu Kupari premijer kaže da postoje načini kako se dužnosnici izuzimaju da ne bi bilo sukoba interesa i da tu ne vidi nikakav problem.
 
Premijer je podsjetio kako je HDZ prvo predlagao da taj resor preuzme netko od koalicijskih partnera kako bi se ojačao liberalni blok, no da to nije prošlo odnosno nije prošao prijedlog za Stjepana Čuraja.
 
„Partneri su tada rekli - koga god HDZ predloži da će ga podržati”, kazao je Plenković te dodao da ne bi trebalo biti iznenađenja na koalicijskom sastanku u utorak.
 
Zakon o Vladi bez relikta prošlosti
 
Na novinarski upit je li Josip Aladrović još uvijek ministar u Vladi, Plenković je odgovorio potvrdno te skrenuo pozornost na najavu promjene Zakona o Vladi kako bi se ukinula odredba o imunitetu ministara.
 
"To je relikt prošlosti i želimo da se to makne. Želimo poručiti i da oni koji dobiju povjerenje ne dobivaju ga radi toga da bi radili nešto protuzakonito, kao i poručiti da je netko kriv tek ako se to dokaže u sudskom postupku", kazao je Plenković.
 
"Za slučaj da se u sudskom postupku ne dokaže da je neki od članova Vlade kriv, onda je to ogroman problem, ne za reputaciju Vlade, nego sistemski problem”, istaknuo je Plenković.
 
Dodao je i kako "postoje duga ozbiljnija kaznena djela koja DORH nije do kraja istražio niti poduzeo odgovarajuće radnje", a koja su, rekao je, važniji za funkcioniranje države i imaju veći državni interes.
 
Na upit novinara jesu li ostavke čelnica DORH-a i USKOK-a minimum ako se odbace optužbe protiv ministara premijer je odgovorio da će o tome razgovarati ako do toga dođe. „To bi bila katastrofa za hrvatsko pravosuđe, a i za DORH i USKOK. Onda imamo puno veći problem”, poručio je.
 
O ruskom popisu: Ako ste na tom popisu, znači da ste vodili dobru politiku
 
Plenković se osvrnuo i na popis neprijateljskih zemalja koje je objavila Rusija i na kojoj je Hrvatska. „Svejedno je to, ako ste na tom popisu, onda ste vodili dobru politiku, možete biti ponosni na to”, rekao je.
 
Napomenuo je da je dosad iz Ukrajine izbjeglo 1,8 milijuna ljudi, a da procjene govore da će se taj broj sve više i više povećavati.
 
Plenković je ponovio i kako podržava put Ukrajine u EU, ali i dodao da tehnologija pristupanja zahtjeva neko vrijeme.
 
„Razumijem tu političku želju, Hrvatska će sigurno biti glas potpore, no je li to sve skupa realno u tako kratkom roku, tu već imam određene ograde”, rekao je.
 
U hrvatskom je interesu stabilnost jugoistoka Europe, osobito Bosne i Hercegovine
 
Istaknuo je također kako je u hrvatskom interesu stabilnost jugoistoka Europe osobito Bosne i Hercegovine.
 
„Najvažnije je da dođe do političkog dogovora između konstitutivnih naroda oko pravednih izmjena izbornog zakona koje će onemogućiti višegodišnju praksu izbornog inženjeringa”, kazao je.
 
Na sjednici vrha HDZ-a bilo je riječi o odluci Vlade o ublažavanju rasta cijena benzina i dizela.
 
„Naše temeljne zadaće biti će osigurati opskrbu energentima, sigurnost koja dobiva sada novu dimenziju te ćemo nastojati da udar na standard građana bude što manji”, naglasio je Plenković te dodao kako su okolnosti takve da postoji potrebe za intervencijom države.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti