Iz EU fondova 81 milijun kuna za razminiranje

Za razminiranje Republike Hrvatske je u okviru I. komponente pretpristupnih programa IPA 2012 i IPA 2013 (Pomoć u tranziciji i jačanje institucija) te Prijelaznog instrumenta (Transition Facility) u 2017. godini osigurano ukupno 10.63 milijuna eura, od čega 85% bespovratnih sredstava.

Kvalitetnom suradnjom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije (MRRFEU), Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) te Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) omogućit će se razminiranje 9.5 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora i vraćanje na uporabu lokalnoj zajednici.

Navedenim sredstvima u sljedećih 15 mjeseci poslovi razminiranja vršit će se na području Općine Plitvička jezera i području uz državnu granicu s BiH u Ličko–senjskoj županiji kao i na području Siska i Petrinje te općina Dvor i Sunja u Sisačko–moslavačkoj županiji.

Treba istaknuti kako navedenih 81 milijun kuna predstavljaju gotovo polovicu sredstava koja su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske planirana za poslove razminiranja u 2017. godini.

Zaključno, za poslove razminiranja u 2017. godini planiraju se sredstva u iznosu od oko 600 milijuna kuna, od čega je više od 400 milijuna kuna, uglavnom bespovratnih inozemnih sredstava iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, potom iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, sredstva pretpristupnih fondova i sredstva Prijelaznog instrumenta te na kraju sredstva namijenjena za razminiranje kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje, a koja ukupno predstavljaju preko 70% ukupnoga financijskog plana.

Osiguravanje sredstava za razminiranje iz vanjskih izvora rasterećuje Državni proračun i u znatnoj mjeri skraćuje rokove rješavanja minskog problema Republike Hrvatske.

 

Pisane vijesti