Izbor Glavnog državnog odvjetnika RH najtransparentniji dosad

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/27 siječanj/IMG_4199.JPG

Premijer Plenković danas je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao kako je Vlada imala transparentnu proceduru izbora Glavnog državnog odvjetnika, a od kandidata Ivana Turudića očekuje da bude samostalan, neovisan i vodi borbu protiv kriminala i korupcije. U izmjene Kaznenog zakona išlo se zbog zaštite presumpcije nevinosti, i da bi se spriječilo uski krug ljudi, koji imaju informacije u ranoj fazi postupka, da njima manipulira. Okosnica rada Vlade zadnjih osam godina bila je politika dizanja plaća.

Unaprijedili smo zakonsku proceduru odabira Glavnog državnog odvjetnika, kazao je premijer. Životopise i programe kandidata Državno odvjetničko vijeće dostavilo je Vladi, koja ih je proslijedila Hrvatskom saboru i objavila javno na svojoj internetskoj stranici. 
 
To je bilo potpuno transparentno, komentirao je Plenković način na koji je Vlada birala šefa DORH-a, te dodao kako su svi kandidati nekoliko sati izlagali svoje programe potpuno javno. Vlada je, podsjeća premijer, sa svim kandidatima provela i  dodatne intervjue i na temelju tih intervjua Povjerenstvo je jednoglasno odabralo Turudića, koji im se činio najzrelijim i najspremnijim od kandidata, uz najbolji program.
 
“Ovakva velika buka koja se može čuti je dosta indikativna. Buku radi Milanović, oporba, zašto? Što je tu novo? U odnosu na vrijeme kada je Milanović birao iz šešira, mi smo imali transparentnu proceduru“, rekao je predsjednik Vlade, dodajući kako od Turudića očekuje da bude samostalan, neovisan i vodi borbu protiv kriminala i korupcije.
 
Izmjene Kaznenog zakona
 
Na pitanja o izmjenama Kaznenog zakona, Plenković je ponovio da se izmjenama zakona uvodi kazneno djelo femicida, a što se tiče dijela zakona koji se odnosi na neovlašteno davanje informacija, kazao je da je to europski standard, koji postoji u 30 članica Vijeća Europe. Ponovio je da su novinari i mediji u potpunosti isključeni iz provedbe ovog zakona, te dodao da se u zakon išlo zbog zaštite presumpcije nevinosti, i da bi se spriječilo da uski krug ljudi, koji ima informacije u ranoj fazi postupka, neovlašteno njima manipulira.
 
Govoreći o rezultatima anketa, Plenković je rekao da je HDZ  i u 8. godini mandata uvjerljivo vodeća hrvatska stranka, i to sve bez da je kampanja započela. Dodao je da je to rezultat brojnih postignuća i ostvarenih projekata koje ova Vlada ostavlja iza sebe.
 
O jačanju obrambenih kapaciteta
 
Što se tiče helikoptera Black Hawk, kazao je da su već stigla prva četiri helikoptera, od čega smo dva kupili, a dva su dio međunarodne pomoći. Isto je, dodaje premijer, i za novih osam, Hrvatska će kupiti četiri, a druga četiri će financirati SAD, i sve to po puno nižoj cijeni od 500 milijuna eura. To je, rekao je premijer, maksimalna cijena. Plenković je istaknuo da se oni neće protokolarno voziti njima, a za Milanovića, kako je rekao, ne zna.
 
Spomenuo je i Bradleye, koji se obnavljaju u fazama, i koji će biti na raspolaganju Hrvatskoj vojsci, a podsjetio je i da Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona Rafalea.
 
„Svijet danas nije isti kao prije 20 godina. Ruska agresija na Ukrajinu ugrozila je sigurnosnu arhitekturu Europe i izazvala socijalnu i gospodarsku krizu. Imamo posljedice terorističkog napada Hamasa na Izrael, prijetnje Hezbolaha i druge izazove. Imali smo veliki incident u Banjskoj na sjeveru Kosova. Hrvatska radi na jačanju svojih obrambenih sposobnosti”, poručio je Plenković.
 
O rastu plaća
 
Premijer navodi kako je okosnica rada Vlade zadnjih osam godina bila politika dizanja plaća, te dodaje da je do sada postojala „šuma“ različitih koeficijenata i dodataka, u kojoj se bilo teško snaći, a nitko se nije usudio približiti različite koeficijente u različitim djelatnostima. Naravno da u ovoj fazi ima različitih mišljenja”, kazao je, ističući da sindikati imaju priliku analizirati nacrt predloženih koeficijenata, a nakon što ih prouče, opet će sjesti s predstavnicima Vlade i o svemu razgovarati. 
 
“Bude li se ovaj napor gledao kroz prizmu kako je prošao netko drugi, promašit ćemo poantu”, upozorava premijer, i dodaje da je cilj da plaće rastu svim državnim i javnim službenicima.


Pisane vijesti